Connect with us

Hirdetés

technokrata

50 milliárd forintnál is több informatikára

Dotkom

50 milliárd forintnál is több informatikára

A tavalyi év során 50-60 milliárd forint közötti összeget költöttek informatikai beruházásokra a költségvetési intézményekben. Ennek hatásairól részletek itt.

A közel 15 ezer magyarországi költségvetési intézmény 2001-ben mintegy 50-60 milliárd forintot fordított (saját vagy egyéb forrásból) informatikára – derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés idén év elején készített, Költségvetési szegmensre vonatkozó elemzéséből (forrás: Magyar Infokommunikációs Jelentés 2002/I.). A saját költségvetésbõl allokált pénzeszközök közel 40 milliárd forintot tettek ki, a fennmaradó tételt egyéb forrásokból finanszírozták a szervezetek: minden ötödik intézmény pályázati úton nyert pénzeszközöket (is) felhasznál az IT működési költségek fedezésére, valamint gyakori a közvetlen felettes szerv költségvetéséből származó források allokálása is (16%). Az IT beruházási kiadásokat – a működési költségekkel szemben már csak – az intézmények körülbelül fele finanszírozza saját forrásból (54%).

A piac legjelentõsebb szereplõi között a központi költségvetési intézmények szerepelnek, hozzájárulásuk a teljes piachoz mintegy 20-25 milliárd forint volt a tavalyi évben. Az oktatási intézmények informatikai piaca a BellResearch elemzõi szerint eléri a 15-20 milliárd forintot, melynek jelentõs részét adják a pályázati- és egyéb támogatások útján (azaz nem saját forrásokból) megvalósított fejlesztések. Az önkormányzati szféra összes kiadása 10 milliárd forint körüli összegben nevezhető meg, míg a közintézményi informatikai piac legkisebb szegmensét jelenti az egészségügyi-szociális szféra, hozzávetõlegesen 6-7 milliárd forintos hozzájárulással.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint a költségvetési intézmények 2001-ben átlagosan nettó 2,77 millió forintot fordítottak saját költségvetési forrásaikból informatikára. A Bellresearch által modellezett, többcsatornás informatikai finanszírozásra vonatkozó elemzésbõl jól nyomon követhető, hogy a saját forrásból megvalósított informatikai kiadások csak egy dimenzióját képezik az összes informatikai ráfordításnak, mivel a – jellemzõen forráshiányos gazdálkodási körülmények között működő – közintézmények részben egyéb (pályázati, alapítványi stb.) úton finanszírozzák IT beruházásaikat; illetve jelentõs szerep jut a központi, illetve ágazati informatikai fejlesztési projekteknek is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés