Connect with us

50 milliárd forintnál is több informatikára

Dotkom

50 milliárd forintnál is több informatikára

A tavalyi év során 50-60 milliárd forint közötti összeget költöttek informatikai beruházásokra a költségvetési intézményekben. Ennek hatásairól részletek itt.

A közel 15 ezer magyarországi költségvetési intézmény 2001-ben mintegy 50-60 milliárd forintot fordított (saját vagy egyéb forrásból) informatikára – derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés idén év elején készített, Költségvetési szegmensre vonatkozó elemzéséből (forrás: Magyar Infokommunikációs Jelentés 2002/I.). A saját költségvetésbõl allokált pénzeszközök közel 40 milliárd forintot tettek ki, a fennmaradó tételt egyéb forrásokból finanszírozták a szervezetek: minden ötödik intézmény pályázati úton nyert pénzeszközöket (is) felhasznál az IT működési költségek fedezésére, valamint gyakori a közvetlen felettes szerv költségvetéséből származó források allokálása is (16%). Az IT beruházási kiadásokat – a működési költségekkel szemben már csak – az intézmények körülbelül fele finanszírozza saját forrásból (54%).

A piac legjelentõsebb szereplõi között a központi költségvetési intézmények szerepelnek, hozzájárulásuk a teljes piachoz mintegy 20-25 milliárd forint volt a tavalyi évben. Az oktatási intézmények informatikai piaca a BellResearch elemzõi szerint eléri a 15-20 milliárd forintot, melynek jelentõs részét adják a pályázati- és egyéb támogatások útján (azaz nem saját forrásokból) megvalósított fejlesztések. Az önkormányzati szféra összes kiadása 10 milliárd forint körüli összegben nevezhető meg, míg a közintézményi informatikai piac legkisebb szegmensét jelenti az egészségügyi-szociális szféra, hozzávetõlegesen 6-7 milliárd forintos hozzájárulással.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint a költségvetési intézmények 2001-ben átlagosan nettó 2,77 millió forintot fordítottak saját költségvetési forrásaikból informatikára. A Bellresearch által modellezett, többcsatornás informatikai finanszírozásra vonatkozó elemzésbõl jól nyomon követhető, hogy a saját forrásból megvalósított informatikai kiadások csak egy dimenzióját képezik az összes informatikai ráfordításnak, mivel a – jellemzõen forráshiányos gazdálkodási körülmények között működő – közintézmények részben egyéb (pályázati, alapítványi stb.) úton finanszírozzák IT beruházásaikat; illetve jelentõs szerep jut a központi, illetve ágazati informatikai fejlesztési projekteknek is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom