Connect with us

Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb informatikai fejlesztése

Dotkom

Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb informatikai fejlesztése

Microsoft-alapokon nyugszik majd annak a fejlesztésnek az eredménye, amely az egyik legnagyobb Közép-Kelet Európában.

Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb informatikai fejlesztése zajlik az OTP Banknál. A mind hardverelemekre, mind a szoftverinfrastruktúrára kiterjedő fejlesztés az OTP 450 fiókját érinti. A Microsoft Magyarország tanácsadó csoportjának (Microsoft Consulting Services, MCS) vezetése mellett 30 bankfiók és 10 további telephely már sikeresen átállt az új rendszerre a próbaüzemelési projekt során (ez egy közepes magyar banki intézmény teljes rendszerújítási projektjével egyenértékű), a hátralévő több mint 400 fiók átállítása március 11-én kezdődött el. A végleges rendszerben közel 5000 PC munkaállomás és több mint 450 fiók-kiszolgáló fog Windows 2000 operációs rendszert futtatni egyéb Microsoft alkalmazásokkal.

Az OTP az elmúlt évben úgy döntött, hogy teljesen új bankfiók-rendszert vezet be (SUBA: Standard Universal Banking Application), melynek eredményeként univerzális ügyintézői felhasználói felület létesül a bank back office rendszereivel, ezáltal tovább nő a bankfiókok dolgozóinak termelékenysége és munkahatékonysága. Több mint 450 bankfiókban kerül telepítésre az új alkalmazás, melyet közel ötezer asztali számítógépen használnak majd.

A bank a Microsoft Windows 2000 operációs rendszert választotta az új alkalmazás platformjául. Minden ügyfélszámítógépen Windows 2000 és a Microsoft Office XP fog futni, az egyes fiókokat egy-egy Windows 2000 Server szolgálja ki.

A projekt legnagyobb kihívása egy olyan infrastruktúra megtervezése és kiépítése volt, amely központilag, korlátozott számú kezelőszemélyzettel üzemeltethető és felügyelhető. Az egyik legfontosabb funkció a távoli felügyelet volt, azaz annak lehetősége, hogy át lehessen venni megtekintésre a felhasználó előtt látható képernyőt annak érdekében, hogy a központi segítségnyújtó részleg telefonos támogatást biztosíthasson. Úgyszintén követelmény volt a bankoktól elvárt magas szintű biztonsági és felhasználókezelési megoldások kiépítése Az OTP a Microsoft Consulting Services (MCS) segítségét kérte az új infrastruktúra megtervezéséhez, és egy olyan bevezetési módszertan kidolgozásához, amely a számítógépek nagy számát figyelembe véve is zavartalan átállást és a későbbiekben hatékony és biztonságos üzemeltetést tesz lehetővé.

Az MCS szakemberei egy, a Microsoft Active Directory központi címtárszolgáltatáson alapuló architektúrát javasoltak, amelyben a Microsoft Operations Manager és a Microsoft Systems Management Server alkalmazás szolgál az új környezet elemeinek (szerverek és munkaállomások) felügyeletére.

Az OTP a hardver-infrastruktúrát is teljesen megújította: új gépekre cserélte le az összes asztali ügyfélszámítógépet és a bankfiókok kiszolgálóit is. A bevezetési terv végrehajtásával párhuzamosan az OTP és a Microsoft szakértői elkészítették az új ügyfélgépek és kiszolgálók tömeges telepítésére használandó referenciapéldányokat. Ennek eredményeképpen a gyártók úgy szállították illetve szállítják le a hardvereszközöket, hogy elő volt telepítve rájuk a megfelelő referenciapéldány.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom