Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb és biztonságosabb unixos számítógépeket használni

Dotkom

Olcsóbb és biztonságosabb unixos számítógépeket használni

Erre és még több, a közeljövőben bekövetkező változásra hívta fel a figyelmet egy részletes felmérés.

[sajtóközlemény] A Gartner piackutató 2000 negyedik negyedévében készített felmérést 300 francia, német és angol szerver-végfelhasználó vállalat körében a szerverkonszolidációról, amely során a cégek több PC-ből álló rendszerüket nagyvállalati gépre cserélték. Mindegyik vállalat 500 embernél többet alkalmaz, többségük 2000 főt, vagy többet.

A kutatás szerint az Intel architektúrájú PC-s rendszert használó közép- és nagyvállalatok közel 40 százalékánál vagy már megtörtént az átállás a nagyvállalati szerverekre, vagy 2003-ig meg fog.

A szektorok tekintetében a telekommunikációs és a pénzügyi piacok élen járnak, jellemzően elsőként alkalmazzák az új technológiákat, hiszen ezeken a területeken kiemelten fontos mind a biztonság, mind a folyamatos – szünet nélküli – rendelkezésre állás, valamint a bővíthetőség. A konszolidációnál az új rendszerekkel szemben támasztott elvárások közt a legtöbb cég (29%) a teljesítményt és a rendelkezésre-állást említette, az alacsonyabb költségeket pedig mintegy 19%-uk.

A tapasztalatok szerint azok a vállalatok választanak UNIX-alapú megoldást, akik a beszerzés költségek mellett a rendszerek üzemeltetésének költségvonzatait is figyelembe veszik. Egy szerver esetében az induló ár ugyanis csak töredéke a teljes élettartamra vonatkozó működési kiadásoknak (total cost of ownership = TCO). A UNIX-megoldás esetében – összehasonlítva más rendszerekkel – számottevően kevesebb az állás- és karbantartási idő, a rendszert működés közben is lehet bővíteni, s ez különösen fontos szempont a működéskritikus rendszerek esetében, ahol minden perc állásidő effektív veszteség lehet az adott vállalat számára. Ez nemcsak pénzügyi, hanem presztízs veszteséget is jelenthet, például egy bank esetében a bankjegykiadó automaták, vagy egyéb ügyfélterminálok leállása esetén.

A magyarországi, 2001-ben mintegy 102 millió dolláros szerverpiacon a UNIX megoldások mintegy 44 százalékos részesedést mondhattak magukénak, és ez a piacnagyság többé-kevésbé megegyezik a világpiaci tendenciával. Ezen belül a Sun körülbelül 25%-os részesedéssel bír.

A Sun szerint azonban a UNIX szerverek piacrésze még mindig alulmarad az elvárhatónál, amelynek hátterében alapvetően az áll, hogy a vállalatok még nem fogadják el a biztonságos és hosszabb távon költséghatékony megoldások sokszor csak látszólag magasabb árát, ezért gyakran kevésbé megbízható, és kisebb mértékben biztonságos, de a beszerzés szempontjából olcsóbb szervereket részesítik előnyben.

A szemléletben várható változást azonban előrevetítik a nemzetközi tendenciák, amelyek szerint az ár mellett a rendelkezésre állás, a menedzselhetőség, az erőforrások rendszeren belüli újraelosztása, a biztonság és számos más, ma alapvetően a UNIX rendszerekre jellemző szempont is hangsúlyosabb szerepet kap a beszerzési döntéseknél.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés