Connect with us

Magyarul terjedő átverés

Dotkom

Magyarul terjedő átverés

Vigyázzunk! E-mailben terjed az az átverés, ami nemrég bukkant fel hazánkban (is).

Hoax. Talán nem annyira közismert, mint a féreg vagy a vírus elnevezés, ám érdemes megjegyezni a kifejezést. Egy olyan e-mailt jelent a hoax, melyben arra figyelmeztetnek, hogy ilyen-olyan nevű vírusok terjednek, amikkel nagyon vigyázzunk (esetleg töröljünk le ezt-azt a merevlemezünkről), illetve ezt a levelet küldjük tovább.

Majdnem ilyen hoax terjed pár napja, lényege: a levélben felhívják a figyelmet arra, hogy a Windows System könyvtárában található jdbgmgr.exe egy vírus, vagy legalábbis annak származéka. A letörlésén kívül azt ajánlja még az e-mail, hogy ezt a levelet küldjük el másnak is, nehogy megkapja (azaz megpróbálja kihasználni hiszékenységünket). Ne dőljünk be ennek!

A jdbgmgr.exe állomány neve a Java Debugger Manager rövidítéséből áll össze (mivelhogy az is). Igaz, lehet vírusos, vannak ugyanis olyan károkozók, amelyek direkte ezt a file-t igyekeznek megtámadni (ilyen például a W32.Efortune.31384@mm), ám ezek ellen már régóta védelmet nyújt a Norton Antivirus (is).

Letörlésével ugyan nem fog összeomlani a rendszer, ám ezek után néhány Java alkalmazás nem fog megfelelően futni, így ne higgyünk a hoaxnak, inkább frissítsük antivírus szoftverünk adatbázisát (és még véletlenül se küldjük tovább a levelet)!

Részletesebb leírás a kapcsolódó linkeknél, valamint külön köszönet Signalnak, aki a fórumban felhívta a figyelmet a turpisságra!Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom