Connect with us

technokrata

Jaguar: mobil processzor 1 GHz felett

Dotkom

Jaguar: mobil processzor 1 GHz felett

Az ARM a mai napon bejelentette `Jaguar` elnevezésű mikroarchitektúráját, amelynek alkalmazásával akár 1 GHz-es órajelű processzorok is megjelenhetnek a PDA-kban és a mobiltelefonokban.

Az ARM a San Jose-i Embedded Processor Forum nevű rendezvényen mutatta be következő generációs, ARM11 (Jaguar) mikroarchitektúráját, amelyben elsőként került alkalmazásra az ARM tavaly ősszel bejelentett v6 utasításkészlete is. Az ARMv6 operációs rendszerek futtatására, illetve a SIMD (Single Instruction Multiple Data) bővítés révén multimédiás funkciók végrehajtására van kiélezve, illetve magában foglal egy Java-gyorsítót is.

Mint ismeretes, az ARM chipjeit számos hordozható eszközben alkalmazzák napjainkban (Pocket PC-alapú PDA-kban, és többek között a Game Boy Advance játékkonzolban is), ám a jelenleg elérhető StrongARM chipek legerősebb változatai is csak 200 MHz körüli maximális órajelen üzemelnek. Nemrégiben azonban egy új játékos jelent meg a pályán az Intel XScale architektúrája személyében, amely 400 MHz-es változatban is elérhető.

A mai bejelentéssel úgy tűnik az ARM visszavág az Intelnek, ugyanis a jelenlegi 0,13 mikronos gyártási technológia alkalmazásával 350-750 Mhz-en működő ARM11 architektúrájú chipekkel léphet piacra. Sőt, a későbbiekben – a 0,10 mikronos gyártási technológia alkalmazásával a Jaguar architektúra akár 1 GHz-nél is gyorsabb processzorok gyártását is lehetővé teszi.

Az ARM közlése szerint az első ARM11 mikroarchitektúrán nyugvó processzort az idei év utolsó negyedévében fogja piacra dobni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle