Connect with us

technokrata

Siemens: elbocsátások a jelentős nyereségnövekedés ellenére is

Dotkom

Siemens: elbocsátások a jelentős nyereségnövekedés ellenére is

Annak ellenére, hogy a német óriáscég nyeresége az első negyedévben jelentősen megemelkedett, mégis számos munkatársától kényszerül megválni a Siemens.

A Siemens AG március 31-én zárult második negyedévében 1,28 milliárd eurós nettó nyereségre tett szert, amely jelentős növekedést jelent mind a megelőző negyedévhez, mind pedig az egy évvel korábbi időszakhoz képest. (Az első negyedévben a Siemens 538 millió eurós, egy éve pedig 578 millió eurós nettó profitot tudott elérni.) Igaz, a nyereségbe beletartozik az is, hogy a Siemens megvált a chipgyártással foglalkozó Infineon cég részvényeitől, ami 561 millió eurót hozott a cég konyhájára.

A Siemens forgalma egyébként tavalyhoz képest 3 százalékkal, 21,26 milliárd euróra emelkedett, míg a megelőző negyedévhez (20,99 milliárd) képest a gyarapodás mértéke 2 százalék. A kiemelkedő nyereség főként az erőművekben használatos, illetve orvosi műszerek jó eladásai következtében jöhetett létre, míg a telekommunikációs üzletág továbbra is veszteségesen üzemel. Ugyanakkor a mobil infrastruktúrákkal és mobiltelefonokkal foglalkozó ICM üzletág 44 millió eurós nyereségre tett szert a második negyedévben, és a tavalyi 6,9 millió darab eladott mobiltelefonhoz képest az idei év első három hónapjában 8,3 millió készüléket tudott értékesíteni.

Újabb elbocsátásokra fog sor kerülni viszont a hálózati eszközök gyártásával foglalkozó ICN üzletágban, amely 158 millió eurós veszteséggel zárta a negyedévet. E részlegnél a korábban bejelentett 10 ezer fős elbocsátások mellett további 6500 dolgozót érintő leépítésére fog sor kerülni az év végéig elsősorban a Németországon kívüli vállalatoknál. Az elbocsátásoktól a Siemens 1,5 milliárd eurós megtakarítást kíván elérni a 2003-as üzleti évben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek