Connect with us

technokrata

USA, Tajvan: hamarosan csak kisebb szelet jut Kína miatt?

Dotkom

USA, Tajvan: hamarosan csak kisebb szelet jut Kína miatt?

Visszatérhet az ókori Kína aranykora, ha valóra válik mindaz, amit a távol-keleti ország megálmodott. A nyugati típusú államok hátrányba kerülhetnek a másfél milliárdnyi kínaival szemben…

Egyes elemzők szerint ugyan nem a közeljövőben, de változás előtt áll a félvezetőipar. Komoly elemzésre alapuló vélemények szerint 2006-2007 tájékán Kína átveszi a vezető szerepet az iparág felett, megelőzve az Egyesült Államokat és Tajvant is. Jelenleg a másfél milliárd lakossal rendelkező távol-keleti ország GDP-je az egyik legdinamikusabban növekvő a többi nagy gazdaságéhoz mérve, s az országban a félvezető elemek iránti igény növekedése az egyik leggyorsabb a világon. Mindennek ráadásul tudatában is van a kínai kormányzat, hosszú távú stratégiája részeként úgy alakítja ki az infrastruktúrát, hogy abban jelentős szerepet biztosít a félvezető-gyártással kapcsolatos tevékenységeknek.

Jelenleg a kínai háztartások csak körülbelül 3 százaléka rendelkezik mobil telefonnal, annak ellenére, hogy az ország metropoliszaiban ez a szám sokkal magasabb. Ez is azt mutatja, hogy még óriási kiaknázatlan lehetőségek vannak a piacon (aminek kihasználását ráadásul a kormányzat kedvezményes adópolitikája is elősegíti). A protekcionalista intézkedéseknek köszönhetően azonban egyre nehezebb a sora a külföldi multinacionális cégeknek, a helyi cégek részesedése a legtöbb szegmensben emelkedik.

Kína jelenleg 51 gyárral rendelkezik (beleszámítva a közeljövőben tervezett épületeket is), melynek java 3, 4, 5, 6, 8 inches szilíciumlemezeket alkalmaz, főként diszkrét elemeket és memória valamint digitális logikai összetevőket készít. Zömük 250 és 180 nanométeres gyártási eljárásokat alkalmaz, a 130 nanométeres metódus még (egyelőre) ritka, mint a fehér holló.

A tajvani kormány ugyan nemrég feloldotta a Kínába irányuló befektetési tilalmat, de úgy tűnik, a TSMC és az UMC is már késésben van a helyi cégekkel szemben. Amit Tajvanon kezdenek már felismerni, azt az USA-ban egyelőre még nem látják: az amerikai kormányzat rövidtávon szemléli a helyzetet, de a kínaiak a következő 10 évre előretekintenek. S nagyon úgy tűnik, nem csak a félvezető iparágban következhet be „uralkodóváltás”: a kínai vezetés szerint 25-30 év múltán szinte minden technológiában a távol-keleti ország lehet a domináns szereplő.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek