Connect with us

technokrata

Csökkent az nyugat-európai PDA piac

Dotkom

Csökkent az nyugat-európai PDA piac

Visszaesett a kéziszámítógépek eladása 2002. első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest.

AGartner piackutató cég felmérése szerint a nyugat-európai országokban az idei év első három hónapjában 16 százalékkal kevesebb PDA-t adtak el a gyártók, mint egy évvel korábban. Tavaly ilyenkor a gyártók minden lehetséges értékesítési csatornát elárasztottak tenyérgépeikkel, reagálva a növekedő eladásokra, amelyek azonban mostanra a normális szintre estek vissza, ezért a készleteket is ehhez igazították.

A visszaesés jelentős mértékben érintette a Palm céget, amely az idei év első negyedévében 34,8 százalékkal kevesebb tenyérgépet (221.175 darabot) értékesített Európában, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére a vállalat továbbra is piacvezető a kontinensen.

A Handspring cég a Gartner adatai szerint 32 ezer darab PDA-t értékesített januártól márciusig, ez pedig 28,1 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakának eladásainál. Ugyanakkor e cég esetében az eladások csökkenéséhez az is hozzájárul, hogy a Handspring egy újfajta terméktípussal, PDA-mobiltelefon hibrid eszközökkel kíván foglalkozni a jövőben. A gyártó első ilyen terméke a Treo nevű kommunikátor, amelynek eladásait az előbb említett értékesített darabszám nem foglalja magába.

Az európai piacon az első negyedévben csak a Pocket PC-t futtató kéziszámítógépeket gyártó cégek – Compaq, Casio, Hewlett-Packard – voltak képesek kibővíteni piaci részesedésüket. Ezen vállalatok drágább, de nagyobb tudású kéziszámítógépekkel képviseltetik magukat a piacon, ráadásul elsősorban a vállalati felhasználókat célozzák meg ezekkel. Mivel a Pocket PC-alapú PDA-k ára jelentősen magasabb a Palm OS-t használó típusoknál, az ezeket gyártó cégek nagyobb bevételekre tehetnek szert kisebb eladások mellett is.

A piacvezető Palm után a második legnagyobb gyártó továbbra is a Compaq, amely 32,7 százalékkal növelte eladásait az első negyedév során. A gyártó iPAQ tenyérgépeiből összesen 134.700 darabot adott el, piaci részesedése pedig 24 százalék. A harmadik helyet Európában a Casio foglalja el. Ez a vállalat 47.250 darab tenyérgépet adott el az első negyedévben, piaci részesedése pedig 8,4 százalékot tesz ki.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom