Connect with us

Hirdetés

technokrata

CHIP a kalózkodással szemben

Dotkom

CHIP a kalózkodással szemben

Adófizetők pénzén szeretnék kiterjeszteni tevékenységüket az illegális másolás és kalózkodás ellen harcolók.

Az Amerikai Egyesült Államok hangrögzítéssel foglalkozó iparágának egyesülete, a RIAA szeretné, ha szövetségi pénzekkel is hozzájárulna az állam a szellemi termékekkel szembeni kalózkodás ellen folytatott harcához. Állításuk szerint az utóbbi egy évben toronymagas ugrás következett be a szerzői jogok megsértése miatt kezdeményezett letartóztatások számában.

Még nagyobb erőkkel kíván hadba szállni az egyesület a kalózokkal szemben, ehhez viszont nem áll rendelkezésére megfelelő összeg. A RIAA ezért a kormányzat támogatását kérte, igaz, konkrét összeget nem nevezett meg, csupán annyit közölt: pluszpénzre lenne szüksége. Ezt a Computer Hacking and Intellectual Property (CHIP) nevű program keretén belül használná fel, amely az Igazságügyi minisztérium kezdeményezésére jött létre, a cyberbűnözés visszaszorítására. Ezen felül kifejezte azon aggodalmát, hogy a program inkább a számítógépes hálózatokba való behatolásokkal foglalkozik, nem pedig a szellemi jogok védelmével.

A számok tényleg magukért beszélnek: a RIAA szerint a 2000-es szintről tavalyra 113 százalékkal nőtt meg a zenékkel való kalózkodás miatt letartóztatottak száma, s az ezen tevékenység nyomán keletkezett, majd hatóságok által lefoglalt CD-R-ek száma is megnőtt, 1,6 millióról majdnem 3 millió darabra. A szervezet szerint az egész világra kiterjedően 4,2 milliárd dolláros kárt okoz a zeneiparnak a kalózkodásból származó jövedelem-kiesés (meg is nevezete a leginkább „kalóz sújtotta” országokat: Brazília, Kína, Oroszország és Mexikó).

Csak érdekességként: nemcsak a zeneipar kénytelen ilyen mérvű károkkal számolni, a filmek terén is rosszul áll a szénája az érdekelteknek: az internetes mozgókép csereberét nem is számolva 3 milliárd dollárnyival kurtítják meg az illegálisan másolók a filmipar moguljainak pénztárcáját.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés