Connect with us

technokrata

Az MP3-letöltés nagy meglepetése

Dotkom

Az MP3-letöltés nagy meglepetése

A Kazaa tulajdonosa nemrég egy meglepő bejelentést tett a nyilvánosság előtt…

A Csendes Óceán déli részén levő apró szigetek szinte paradicsomi állapot nyújtanak minden kikapcsolódni vágyónak. Vannak azonban olyanok, akik mégsem a pihenés miatt választották a világ ezen távoli szegletét, sőt!

Talán mindenkinek ismerős már a Kazaa neve. A Morpheussal kettesben átvették a Napster helyét, miután az bírósági ügyekbe bonyolódott. A file-cserélő alkalmazást eredeti tulajdonosa eladta egy ausztrál cégnek, név szerint a Sharman Networksnek. Az adásvétel már csak azért is furcsa volt, mert mindenki sejtette: hamarosan ezen alkalmazások üzemeltetői is a bíróságon találhatják magukat. A Sharman ugyanakkor rendelkezett egy titkos ásszal, amit most előrántott a kabátujjából…

Az egész file-cserélést felvásárló cég ugyanis a Vanuatu szigetcsoporton jegyeztette be magát, ahol koránt sincs akkora zaklatásnak kitéve, mintha például New Yorkban alakult volna meg. A már 60 millió példányban letöltött Kazaa ugyanis kivívta mind a zenekiadók, mind a filmstúdiók rosszallását és neheztelését azzal, hogy hálózatán olyan állományok terjesztését is lehetővé teszi, melyek szerzői jogvédelem alá esnek (ráadásul a felhasználók ellenérzését is kiváltotta a Brillianttal közös szervezkedés).

Közben természetesen keményen lobbiznak az Egyesült Államokban, s azt remélik, az Internet-szolgáltatók és egyéb telekommunikációs cégek az ő pártjukra állnak (többek között azzal érvelnek, hogy a file-cserélő szolgáltatás iránti megnőtt igény magával hozza a szélessávú Internet-elérések iránti keresletnövekedést is).

A végjátékra viszont várni kell, egyelőre nem tudni, ki kerül ki győztesen a harcból…Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle