Connect with us

technokrata

Az EuroWeb biztosítja a FreeStart további működését

Dotkom

Az EuroWeb biztosítja a FreeStart további működését

Az EuroWeb Rt. internetszolgáltató biztosítja a FreeStart Kft. – az ország egyetlen fennmaradt ingyenes internetszolgáltatójának – folyamatos működését.

A FreeStart Kft. 2000 decemberében indította el ingyenes szolgáltatását, először csak Budapesten, később a 23-as és a 26-os körzet bevonásával lefedte a budapesti agglomeráció jelentős részét is. A FreeStart közel 180.000 regisztrált felhasználó számára teszi ingyenesen elérhetővé az internethálózatot. Ez országos viszonylatban több mint 30%-os részesedést jelent az Internethez telefonvonalon csatlakozó felhasználók piacán.

A FreeStart az előzetes várakozásokhoz képest később elfogadott távközlési törvény és díjmegosztási rendelet miatt nehéz gazdasági helyzetbe került. Mint ismeretes, 2001. január 1-től MEH rendelet kötelezi a telefontársaságokat az internetszolgáltatók által generált telefonos percdíjak egy meghatározott részének átadására. A díjmegosztásból származó bevétel azonban lényegesen alacsonyabb, mint amit a hazai internetszolgáltatók vártak, sőt, mértéke a nemzetközi gyakorlathoz viszonyítva is alacsony.

A FreeStartnak hosszas tárgyalások után 2002. március végén sikerült ugyan a Matávval megkötnie a hálózati hozzáférési szerződést, mely biztosítja a díjmegosztásból származó díjrész átadását, de ez a megállapodás számos olyan új költségelemet is tartalmaz, melyek tekintetében a cég a Hírközlési Döntőbizottság állásfoglalását várja a többi internetszolgáltatóval együtt.

Az ingyenes Internet-hozzáférésnek továbbra is fontos szerepe kell hogy legyen a magyar információs társadalom fejlődésében. A FreeStart fontos szerepet játszhat abban, hogy a magyar internetfelhasználók száma megközelítse az európai átlagot. Ennek érdekében a szolgáltató további tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal az ingyenes internetes hozzáférés társadalmi szerepéről és az internethasználat minél szélesebb körben történő kiterjesztésének lehetőségeiről.

Az EuroWeb Internet Szolgáltató Rt., mely a FreeStart menedzsment és operációs jogait vette át, Pórffy Andrást bízta meg a FreeStart operációjának irányításával. Pórffy jelenleg az EuroWeb műszaki és termékfejlesztési igazgatója is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle