Connect with us

technokrata

Az Intel beismerte: vesztett

Dotkom

Az Intel beismerte: vesztett

Majdnem 7 milliárd dollár volt a tét abban a csatában, melyet az Intel ugyan elvesztett, de mégis eredményesnek nyilvánított.

300 millió dollár. Egyszerű halandó mércéjével tekintve nem kis pénz, de még a nagyobb vállalatok is megéreznek egy ekkora kiadást. Még az Intel is. A processzorgyártót ugyanis nemsokára ekkora összegtől fogják megszabadítani.

Egy hétfőn történt bejelentés szerint ugyanis az Intel és az Intergraph közötti megállapodás eredményeként az előbbi 300 millió dollárt fizet utóbbi cégnek bizonyos szabadalmakért. Miért ad ki ekkora összeget a chipgyártás vezető óriása, aki az egyik legnagyobb fejlesztőgárdával rendelkezik a világon? A nyilvánosságra hozott információk szerint a Pentium családba tartozó processzorai ugyanis megsértették a Intergraph vállalat szabadalmait. Ráadásként ezt az összeget még megfejelik 150 millió dollárral, ami az Itaniumok miatti szabadalomsértésből adódik.

A „nagyvonalúságnak” oka van: pervesztés esetén ezen összegeken felül még további milliárdokat (!) kellene az Intelnek kifizetnie, így inkább a peren kívüli megállapodás mellett döntött (az Intergraph az elmaradt jogdíjakból származó bevételkiesését 2,2 milliárd dollárra becsülte és ennek háromszorosát akarta leverni az Intelen). A régen hardvergyártással foglalkozó, ám mára szolgáltatásokra és szoftverekre fókuszáló cégnek minden bizonnyal jól jön majd ez a pénz (főként az 1997-ben indult és négy évig tartó pereskedés után). Az Intel tavaly júliusban dobta be a törülközőt, mikor szabadalomsértési per indult az Itanium ellen is, és ekkor tárgyalásokba kezdett az Intergraph céggel.

Nem csoda, hogy az Intel szóvivői szerint a cég elégedett a megállapodással (mely további keresztlicenceléseket is tartalmaz egymás technológiájába), hiszen az eredeti kártérítés tizedéért „megúszták” az ügyet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp