Connect with us

technokrata

25-30 százalékos számítógép-árcsökkenés

Dotkom

25-30 százalékos számítógép-árcsökkenés

Esetenként majdnem a harmadával csökkent egyes szerverkonfigurációk ára, mind külföldön, mind Magyarországon, emellett az egyéb komplett számítógépek árai is mérséklődtek.

A Sun Microsystems világszerte, így Magyarországon is csökkentette a Sun Fire szervercsalád tagjainak árát. Az UltraSPARC III processzorokra épülő közép- és felsőkategóriás szerverek vételára hasonló mértékben csökkent, mint az Egyesült Államokban, azaz átlagosan 25-30%-kal.

Ezen túl, a hazai leányvállalat a számítástechnikai eszközök vámjának eltörléséről szóló március 22-ei rendelet értelmében érvényesíti a terméktől függő 5-7%-os vámtarifa csökkenést, amely nem csak a fenti Sun Fire szervercsalád áraira, hanem minden, a Sun árlistáján szereplő termék árára kedvező hatást gyakorol.

A magyar piacon az érintett, Sun Fire szerverekből 2001-ben 16 darabot adott el a Sun, az idei év első negyedévében azonban már 10 ilyen gépet értékesített, ami jól mutatja a termék, s általában a UNIX szerverek iránti kereslet növekedését. Ezzel az értékesítéssel, becslések szerint, a magyarországi UNIX szerverpiacon a Sun 35%-os részesedést tudhat magáénak, ami közel azonos világpiaci piacrészével. A Sun várakozása és a jelenlegi adatok szerint a UNIX piac újra növekedési fázisba került és ennek, valamint az árcsökkentésnek is köszönhetően a teljes szerverpiacon mintegy 30%-os növekedést prognosztizálnak.

A Sun az Egyesült Államokban meghirdette azt az akciót is, hogy vásárlói legfeljebb három darab, más gyártótól korábban vásárolt szerverét is beszámítja, a Sun Fire Midframe 3800, 4800, 4810 vagy 6800 szerverek megvétele esetében.

További lehetőség az összköltség csökkentésére és a befektetések védelmére a teljes, a Sun termékeire jellemző SPARC/Solaris bináris kompatibilitás is. A Sun egyedülálló a teljes termékvonalára vonatkozó, generációk közötti bináris kompatibilitásával, ami azt jelenti, hogy egy-egy rendszer bővítése során az állományok változatlanul (azaz komolyabb programozás elvégzése nélkül) vehetők használatba. Ezt tovább erősíti a Sun Fire termékcsaládon belül az egyes alkatrészek egységessége, melynek révén úgy képes a felhasználó egy „kinőtt gépét” egy nagyobbra cserélni, hogy a kisebb gép alkatrészei a nagyobb konfigurációba átszerelhetőek. Ennek, az úgynevezett uniboard technológiának köszönhetően a CPU/memóriakártyák nem csak szabadon cserélhetőek a Sun Fire 3800-15K szerverek között, hanem mindez akár működés közben is elvégezhető, megoldható a fokozatos, de minimális állásidőt eredményező fejlesztés, a vertikális bővítés, valamint lehetővé válik a tartalék-alkatrészek mennyiségének drasztikus csökkentése. Az egységesség megtakarítást is eredményez az oktatás, a rendszerfelügyelet terén épp úgy, mint az alapalkalmazások esetében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek