Connect with us

technokrata

Minden magyar hacker büntethető!

Dotkom

Minden magyar hacker büntethető!

Nem április eleji tréfa az a szigorítás, mely a magyar internetezőket érinti. E hónap elsején ugyanis életbe lépett egy, a számítógépes bűnözés visszaszorításra létrehozott törvény.

A Büntetőtörvénykönyv szerint súlyosabb büntetés várhat mindazokra, akik hackertevékenységet folytatnak, illetve akik összefüggésbe hozhatók gyermekpornó tárolásával, terjesztésével.

A szigorított törvény szerint a hacker akkor is büntetendő, ha tevékenysége nem járt károkozással. Tehát minden olyan személy, aki egy zárt csoport kommunikációját (e-mail) jogtalanul figyeli, jogtalanul behatol rendszer(ek)be, vagy szervertúlterhelést (DoS) okozó támadást okoz, büntetendő, attól függetlenül, hogy cselekedetével (erkölcsi vagy anyagi) kárt okozott-e vagy sem. A kiszabható büntetés mértéke egytől két évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Hasonló szigorítás lépett érvénybe a gyermekpornó büntetésének kiszabása területén is. Immáron nem csak az ezen anyagok terjesztéséért jár retorzió, hanem a tárolásáért is. Aki ilyesmiben vesz részt, azt akár 8 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik (öttől tíz évig járó börtönbüntetés szabható ki annak részére, aki mást erőszakkal közösülésre kényszerít és az áldozat nem töltötte be 12. életévét). Konkrétan: tárolásért 3 év, terjesztésért 5 év, készítés-kereskedésért 2-8 év szabható ki.

Jövőre lehetővé válik a bűnüldöző szervek számára, hogy az elektronikus bizonyítékok megsemmisítésének megelőzése, vagy ezen bűncselekmények felderítése okán az adatok kezelőjének, birtokosának beavatkozását megakadályozandó elrendeljék az adatok változatlan formában való megőrzését (szintén itt rendelkeznek a számítógépes rendszerek és adathordozók lefoglalásáról is).Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle