Connect with us

Hirdetés

technokrata

Minden magyar hacker büntethető!

Dotkom

Minden magyar hacker büntethető!

Nem április eleji tréfa az a szigorítás, mely a magyar internetezőket érinti. E hónap elsején ugyanis életbe lépett egy, a számítógépes bűnözés visszaszorításra létrehozott törvény.

A Büntetőtörvénykönyv szerint súlyosabb büntetés várhat mindazokra, akik hackertevékenységet folytatnak, illetve akik összefüggésbe hozhatók gyermekpornó tárolásával, terjesztésével.

A szigorított törvény szerint a hacker akkor is büntetendő, ha tevékenysége nem járt károkozással. Tehát minden olyan személy, aki egy zárt csoport kommunikációját (e-mail) jogtalanul figyeli, jogtalanul behatol rendszer(ek)be, vagy szervertúlterhelést (DoS) okozó támadást okoz, büntetendő, attól függetlenül, hogy cselekedetével (erkölcsi vagy anyagi) kárt okozott-e vagy sem. A kiszabható büntetés mértéke egytől két évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Hasonló szigorítás lépett érvénybe a gyermekpornó büntetésének kiszabása területén is. Immáron nem csak az ezen anyagok terjesztéséért jár retorzió, hanem a tárolásáért is. Aki ilyesmiben vesz részt, azt akár 8 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik (öttől tíz évig járó börtönbüntetés szabható ki annak részére, aki mást erőszakkal közösülésre kényszerít és az áldozat nem töltötte be 12. életévét). Konkrétan: tárolásért 3 év, terjesztésért 5 év, készítés-kereskedésért 2-8 év szabható ki.

Jövőre lehetővé válik a bűnüldöző szervek számára, hogy az elektronikus bizonyítékok megsemmisítésének megelőzése, vagy ezen bűncselekmények felderítése okán az adatok kezelőjének, birtokosának beavatkozását megakadályozandó elrendeljék az adatok változatlan formában való megőrzését (szintén itt rendelkeznek a számítógépes rendszerek és adathordozók lefoglalásáról is).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés