Connect with us

Hirdetés

technokrata

Földrengés rázta meg a chipipart!

Dotkom

Földrengés rázta meg a chipipart!

A Richter skála szerinti 6,8-as erősségű földrengés pusztított a világ chipgyártó cégekkel egyik leginkább zsúfolt területén. Többen is meghaltak, s ez a természeti katasztrófa kihatással lehet a piacra is.

A hétfőn történt földrengés öt áldozatot követelt, de a chipgyártásban, illetve az ehhez kapcsolódó egyéb tevékenységekben (elektromos áram és vízutánpótlás) nem esett jelentős kár. Tajvan keleti partjainál volt ugyanis a rengések epicentruma, ezért a sziget északnyugati részében központosuló csúcstechnológiai termelés anyagilag nem szenvedett jelentős károkat. A legnagyobb gyártó, a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) közlése szerint a termelés rövid időn belül visszaállt az eredeti szintre.

Jelentések szerint mindössze fél-egy napos kiesés következett be a szilíciumszeletek gyártásában, s ennek hatása ugyan látható lesz majd a 2002-es bevételek terén, ám mértéke minimális lesz. Hasonlóképpen nyilatkoztak a United Microelectronicsnál is, mely a tajvani chipgyártók közül a második legnagyobb.

Ugyan nem volt sokkal kisebb a földrengés erőssége az 1999-es, Richter skála szerinti 7,6-nál, most mégsem következett akkora leállás, mint 3 évvel ezelőtt. Az akkori eset kapcsán ugyanis két hétig tartott az áramszünet (bár a földmozgás akkor sem tudta elpusztítani a gyártósorokat).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés