Connect with us

Hirdetés

technokrata

Dotkom

Csöves hacker

Miről ismerszik meg egy hajléktalan? Valószínűleg az az eshetőség szinte senkinek sem jut eszébe, hogy website-ok feltöréséről. Pedig van köztük olyan, akinek ez a „mestersége”.

Mi is a hacker fogalma? Olyan emberről van itt szó, aki képes feltörni egyes rendszerek védelmi struktúráját, vagy kihasználni a biztonsági hiányosságokat, s ezáltal olyan tartalmakat is el tud érni, mely az egyszeri internező számára láthatatlan marad. Ehhez mi kell? Először is előképzettség, az ember nem ül le úgy hackelni, hogy fogalma sincs az egészről. Másodsorban számítógép, valamint Internet-hozzáférés.

Ezen dolgokat alapul véve talán nem csoda, hogy a hacker-sztereotípiára még távolról sem hasonlít egy hajléktalan ember. Pedig a nemrég feltört New York Times egy hajléktalan hacker támadásának esett áldozatául (bár ha azt vesszük alapul, hogy talán így a legnehezebb bemérni egy hackert, akkor ez az egyik legjobb védekezési forma tevékenységének leplezésére).

A 21 éves Adrian Lamo lerobbant házakban veri fel tanyáját, esténként hálózsákjában alszik (már amikor nem deface-elni készül egy website-ot). Igényei nem túl nagyok, ám hírneve annál inkább. Olyan rendszereket tört már fel, melyeknél komolyan odafigyelnek a biztonságra (például Excite@Home, Yahoo stb.).

Nem okoz kárt a megtámadott rendszerekben, legtöbbször csak annyit tesz, hogy figyelmezteti az adott website-ot üzemeltető tulajdonost a történtekről (állítólag az Excite@Home feltöréséért a cégtől kapott egy üveg ásványvizet, de a hacker állítása szerint ez nem jellemző). A New York Times esetében kivételt tett: beírta magát a szerkesztőségi listába, mint biztonsági szakembert.

Megfontolandó lenne valóban alkalmazni a fiatalembert, mert New Yorkban 5 év börtönbüntetés is kiróható az ilyen tevékenységet végző emberekre…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés