Connect with us

Hirdetés

technokrata

Microsoft .NET – Sharpei vírus

Dotkom

Microsoft .NET – Sharpei vírus

Már korábban is volt egy vírus, mely a Microsoft .NET szolgáltatás hírnevét tiporta, most itt a Sharpei névre hallgató féreg is.

A Sharpei vírus egy példánya a pénteki napon megérkezett az antivírus cégek postaládájába is.

A féreg egy része a Microsoft legújabb programozási nyelvében, a C#-ben íródott, feladata pedig nem más, mint az, hogy a .NET rendszer gépeit megfertőzze. Egy igen neves – antivírus programok fejlesztésével foglalkozó – cég, a Network Associates egyébként az alacsony veszélyességi osztályba sorolta a programot.

A Donut vírus – mely szintén a .NET rendszert használó számítógépeket fertőzi – az idei év januárjában jelent meg, s szintén ilyen minősítést kapott. A Donut vírus tulajdonképpen a .NET rendszer alkotóelemeinek szélsőséges használata, ezért a Microsoft el is utasította a program ”féreg” besorolását.

A Sharpei elméletileg nem rombol, tevékenységi köre nem lépi túl minimálisat: terjed. A féreg a szokásos módot alkalmazza terjedéséhez: e-mailben érkezik, s a felhasználók jóhiszeműségének köszönhetően – igen sok esetben – le is fut.

A levél a következőképpen néz ki:

– cím:

”Important: Windows update”

– törzs:

”Hey, at work we are applying this update because it makes Windows over 50% faster and more secure. I thought I should forward it as you may like it.”.

Amennyiben a csatolmány megnyílik, úgy a vírus az Outlook címjegyzékében található címekre egy-egy példányban szétküldi magát. A következő lépés a működés során az, hogy törli az elküldött levelek közül azokat, amelyeket ő indított útnak, így takaríva el maga után az árulkodó nyomokat. Ezt követően a program inaktív lesz, várakozik a következő aktiválásra.

A Sharpei egyébként azokon a gépeken, amelyek a .NET szolgáltatás használatára fel vannak készítve megfertőz további négy file-t is, így azokat indítva a vírus megismétli a levélküldözgetési procedúrát…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés