Connect with us

technokrata

Ingyen SuSE Linux pedagógusoknak

Dotkom

Ingyen SuSE Linux pedagógusoknak

A SuSE Linux AG magyarországi irodája több mint tízezer pedagógust lát el ingyenesen SuSE Linuxszal.

A Széchenyi Terv pályázata keretében több mint tízezer pedagógus jut számítógéphez. A számítógéppel végzendő munka fontos elemét képzik a programok, melyekből a SuSE egy egész csokorra valót állított össze a pedagógusoknak és juttatta el önerőből hozzájuk. Az operációs rendszeren kívül a most felkínált szoftvergyűjtemény tartalmazza a KDE2 magyar nyelvű grafikus munkakörnyezetet, és a Linux disztribúciók történetében először az OpenOffice irodacsomag magyar nyelvű változatát.

Természetesen a babérok nem kizárólag a SuSE-t illetik, hanem mindazokat, akik a nyílt forráskódú szoftvereket, mint például az OpenOffice-t fejlesztik. Az OpenOffice irodacsomag, a KDE grafikus munkakörnyezet, illetve a hasonló kiemelkedő szoftverkezdeményezések nem egy vállalat, vagy egy ország keze munkáját dicsérik, hanem egy valódi, határok nélküli, nemzetközi összefogás gyümölcsei. Magyar részről is számos támogatója van a fejlesztéseknek, fordításoknak, ilyen például a Linux Felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME), a Magyar BSD Egyesület, a
Free Software Foundation (FSF).

Kiemelkedő szerep hárult a magyar Free Software Foundationre, akik önálló kezdeményezésre, központi támogatás nélkül, számos önkéntes közreműködésével pár nap alatt elkészítették az OpenOffice honosított változatát. ”A munka még nincs kész, tehát még számos javítás, változtatás várható, de a jelen verzió már meglepően jól használható a Linuxot szakemberként nem ismerők számára is.” vélekedett Varga Sándor Csaba, az FSF szóvivője.

”A SuSE úttörő szerepet vállalt, amikor két kiemelkedő lépést tett meg teljesen önerőből és elsőként: az OpenOffice programot behelyezte operációs rendszerébe, méghozzá egy könnyen kezelhető, automatikusan települő csomag formájában, és teljesen ingyenesen eljuttatta a pedagógusoknak.”- jelentette ki Dr. Szentiványi Gábor, a SuSE Linux AG magyarországi irodájának igazgatója.

Azok számára sem jelenthet gondot a telepítés, akik csak most ismerkednek a Linuxszal, de ahhoz hogy mindenki könnyedén használni is tudja a számítógép hardverét és a programokat, több mint négyszáz oldalnyi magyar nyelvű elektronikus dokumentáció is található a csomagban, méghozzá kereshető, strukturált formában.

A számítógépet nyert pedagógusok többségének már nem ismeretlen a SuSE: az Info Éra és az Info Savaria országos konferenciákon informatika tanárok százai kaptak már ajándékba SuSE Linux csomagokat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle