Connect with us

technokrata

”Támad” a BSA

Dotkom

”Támad” a BSA

Március 5-én a BSA Magyarország globális tevékenységbe kezd, melynek célja, hogy az illegális szoftverek használati aránya lecsökkenjen hazánkban.

A Business Software Alliance kezdetben a Győr-Moson-Sopron megyei cégeket vizsgálja meg a szoftverek legálisságának tekintetében. Azért van szükség a szoftverrendőrség működésére, mert a hazai számítógépeken futtatott programok 60 százaléka illegális. A világon ez az arány egyébként elméletileg 40 százalék körüli.

A komolyabb problémák megelőzésére egy hónapja lesz az együttműködni kívánóknak. A március 5-e és április 5-e közötti időszakot ugyanis türelmi időnek jelölték meg, ekkor jelentkezhetnek azok a vállalkozások, amelyek illegális szoftvereket (is) használnak. A türelmi időszakban jelentekezettek csak az illegálisan használt szoftverek licencdíjait kötelesek megfizetni, rájuk büntetés nem vár.

A türelmi időszak után a szabályok szigorúak lesznek: egy közepes méretű hálózat esetén, ha csak néhány gép futtat illegális programokat, az akkor is bűncselekménynek számít. A szerzői jogok megsértése miatt kiszabható büntetés akár 8 év is lehet, a minimális tétel 2 évben van meghatározva. Az eddig bíróságra került esetek általában pénzbüntetéssel megúszásra kerültek. A maximális börtönbüntetés úgy ”nyerhető el” az adott témakörben, ha a nem legálisan használt szoftverek összértéke meghaladja az 50 millió forintot.

A szoftverrendőrség egyébként a legtöbbször olyan lakossági bejelentés alapján indul útnak, amely a BSA honlapjára érkezik. Az ilyen jellegű akciókkal egyébként lehet, hogy nem érik el a megfelelő célt. Az ingyenesen elérhető programok száma ugyanis rohamosan növekszik. Sokan bizonyára átállnak olyan szoftverek használatára, amelyekért nem kell (akkora összeget) fizetni. Ez teljesen érthető emberi reakció.

Amennyiben a Győr-Moson-Sopron megyei akció lezárult további négy megyében számíthatnak a vállalatok az átvizsgálásra…Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom