Connect with us

technokrata

A Be perbe fogta a Microsoftot

Dotkom

A Be perbe fogta a Microsoftot

A Be cég beperelte a Microsoftot, mondván a szoftveróriás trösztellenes törvényeket sértő üzleti tevékenységével gátolta a Be cég operációs rendszerének terjedését.

A Be a tegnapi napon adta be keresetét a Microsoft ellen egy San Francisco-i kerületi bíróságon. A többek között BeOS operációs rendszeréről ismert cég keresetét a Microsoft elleni antitröszt-per egyik határozatára alapozva azt állítja, hogy a redmondi székhelyű szoftvergyártó törvénytelen üzleti gyakorlatának eredménye a Be cég teljes tönkretétele. A vállalat most kártérítést követel a Microsofttól maga és részvényesei számára.

A Be szerint a Microsoft nem törvényes eszközökkel arra kötelezte a PC-gyártókat, hogy csak az ő operációs rendszereit kínálják számítógépeiken. A Be a Hitachi céget hozta fel példaként. Állítása szerint 1998. szeptemberében megállapodást kötött a gyártóval arról, hogy az általa gyártott számítógépekre a Windows mellé egy BeOS is felkerül, a két operációs rendszer között pedig a Be saját szoftvere segítségével, egy menüből lehet majd választani.

Noha a Hitachi meg is kezdte a két rendszert tartalmazó gépek értékesítését, ezeken a BeOS-t külön floppyról bootolva lehetett csak elindítani, ráadásul fel sem volt tüntetve, hogy a gép merevlemezén a Windowson kívül más operációs rendszer is helyet kapott. Novemberben ráadásul a Hitachi arról értesítette a Be-t, hogy a Microsofttal kötött licencelési megállapodása nem teszi lehetővé a BeOS preinstallálását a Windows mellé, és hasonló okokra hivatkozva állítólag számos más gyártó is elállt a Be operációs rendszerének alkalmazásától.

Az Apple egy korábbi felsővezetője, Jean-Louis Gassee által 1990-ben alapított Be céget – amely az utóbbi időkben pénzügyi gondokkal küszködött, noha 1998-ban az Intel pénzügyi befektetésekkel foglalkozó részlege dollármilliókat invesztált a cégbe – a múlt év végén vásárolta fel a Palm.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák