Connect with us

technokrata

Fennállásának legjobb negyedévét zárta a Compaq Magyarország

Dotkom

Fennállásának legjobb negyedévét zárta a Compaq Magyarország

A december 31-ével záródó pénzügyé évében 40 milliárd forintos árbevételt ért a Compaq Computer Magyarország Kft.

„Nem mindennapi kihívásokkal volt teli 2001 és bár sok minden alakult másként, mint azt vártuk, összességében igen sikeres évet tudhatunk magunk mögött!” – kezdte értékelését Dr. Beck György, a Compaq Computer Magyarország Kft vezérigazgatója. – „Forgalmunk 40 milliárd forintot tett ki, tartjuk első helyünket a piacon minden lényeges szegmensben, továbbá jelentős beruházásokra volt módunk 2001-ben is.” – folytatta Beck.

A teljes hazai PC piac 2001-ben 10,3 %-kal növekedett, míg a Compaq forgalma ugyanezen időszak alatt 17,1 %-os bővülést mutatott. Az összes eladott mennyiség (asztali, hordozható, szerver együttesen) a Compaq részesedése 20,4 százalék (2000-ben 19,2 % volt ugyanez a mutató), vagyis a cég piaci részesedése 1,2 százalékpontos emelkedést jelez. Ezzel immár 13-ik negyedéve (1998 közepe óta) töretlen a Compaq első helye a hazai PC piacon.

Az asztali gépek piaca összességében 7,6 %-kal nőtt, míg a Compaq ugyanezen szegmensben 14,1 %-kal tudta növelni eladásait, mely 20 %-ot meghaladó részesedéshez segítette a márkát. E szegmensben egyértelműen érződik az árverseny, amelynek révén a növekvő eladások ellenére az üzletág forgalma 2001-ben abszolút értékben is csökkent.

Egyre több figyelmet érdemel a kézi számítógépek iránti élénkülő kereslet. A Compaq számtalan formatervezési és technológiai díjat elnyert iPAQ terméke itthon is az érdeklődés középpontjában van. Az idei „handheld” piac a gyártó előzetes becslései szerint nem bővült jelentősen, ugyanakkor a Compaq részesedése igen dinamikus növekedést mutat: a 2000-ben értékesített 1100 körüli darabszámmal szemben 2001-ben már 2300-at meghaladó mennyiség fogyott. Ez 40 % fölötti piaci részesedést jelent. A kilátások 2002-re is igen bíztatóak, további növekedésre számít a vállalat.

A nagyvállalati termékekkel és technológiákkal foglalkozó Enterprise Business Group (EBG) olyan klasszikus termékekkel foglalkozik, mint amilyen az Alpha, a Tandem, az Intel szerverek, vagy a Storage eszközök. Valósággal nekilódultak az Alpha eladások az év második felében: az egész évben értékesített közel másfélszáz nagy teljesítményű, 64 bites Alpha jelentős része ebben az időszakban talált gazdára. 1992-es piacra kerülése óta közel 1300 ilyen világszínvonalú számítógép került magyarországi felhasználókhoz. Idén többek között a Westel, a Posta bank, az OEP, a Honvédelmi Minisztérium, a Takarékbank és az Erste Bank vásárolt e csúcsteljesítményű kiszolgálóból. Az államigazgatásba ismét számos Alpha került, az Államháztartási Hivatalba Open VMS operációs rendszereket szállított a Compaq, így ott összességében már több tucat Alpha szerver üzemel.

A Unix szerver piacot összességében nézve az első három negyedév adatai alapján 25 %-ot nőtt a Compaq eladások száma, ezzel 27 %-os piaci részesedéssel a Compaq a piacvezető (megjegyzendő, hogy a teljes Unix piac 1 %-kal csökkent.).

Az Intel szerverek terén minimális (6 %-os) növekedést mutatnak a számok a piac egészét tekintve, melyet a Compaq több mint háromszorosan múlt felül, 17,9 %-os növekedéssel. Összességében 33,9 %-os a Compaq szerverek részesedése, vagyis ismét minden harmadik itthon eladott Intel szerver Compaq gyártmányú.

A szolgáltatások iránti globális kereslet növekedését is figyelembe véve kezdte meg szolgáltatási tevékenységeinek egységesítését a Compaq. A hazai GS csapat a vállalat teljes forgalmának 40 %-át adta 2001-ben, messze a világátlag felett teljesítve ezzel. Az üzletág erejére egy példa: a magyar GS (Global Services) üzletág bevétele nagyobb a francia leányvállalaténál, miközben a hazai piac egy nagyságrenddel kisebb a franciánál. A Compaq az év során olyan új, technológiailag is csemegének számító projekteket valósított meg, mint az IP telefon rendszer kiépítése az UVATERV-nél és a Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle