Connect with us

Hirdetés

technokrata

Növekedést ért el az IBM az amerikai szerverpiacon

Dotkom

Növekedést ért el az IBM az amerikai szerverpiacon

Az IBM-nek a tavalyi kedvezőtlen gazdasági helyzet mellett is sikerült némileg bővíteni részesedését a szerverpiacon.

A Gartner Dataquest felméréseinek eredményeiből kiderül, hogy a 2001-es év során az IBM 4,7-ről 4,9 milliárd dollárosra bővítette forgalmát az Egyesült Államokban a hálózati kiszolgálók piacán, amely durván 23 százalékkal lett kisebb 2000-hez képest. A Kék Óriás megőrizte első helyét a szerverpiacon, 21,5-ről 29,3 százalékosra bővítette részesedését, míg a nagy konkurens Sun 22 százalékos piaca 21,4 százalékosra apadt. A Sunon kívül a HP, a Compaq és a Dell is veszített mind piaci részesedéséből, mind pedig forgalmából.

Többek között a kedvezőtlen gazdasági helyzet hatására maga a teljes amerikai szerverpiac is 21,8 milliárdról 16,7 milliárd dollárosra zsugorodott a Gartner adatai szerint. A high-end Unix kiszolgálók eladásából az előző évhez képest 25 százalékkal kevesebb, 10,3 milliárd helyett 7,7 milliárd dolláros bevételre tettek szert a gyártók. E szegmensben azonban még mindig a Sun birtokolja az első helyet, annak ellenére, hogy e vállalat bevételei is visszaestek, méghozzá 4,8-ről 3,6 milliárd dollárra (piaci részesedése viszont 46,3-ről 46,4 százalékosra bővült). Az IBM csak 1,3 milliárd dolláros bevételre tett szert a Unix szerverek eladásából, piaci részesedése viszont (3,1 százalékkal) 20,9 százalékosra emelkedett, míg a harmadik helyezett HP csak a piac 16,6 százalékát birtokolja.

Az Intel-alapú hálózati kiszolgálók piaca 27,6 százalékkal zsugorodott (9,3-ről 6,7 milliárd dollárosra). Ebben a szegmensben a Compaq és a Dell versengett fej-fej mellett. Az előbbi gyártó 26,4, az utóbbi pedig 26,2 százalékos részesedést tudott itt elérni, ami a Compaq esetében 2,16 százalékos csökkenést, a Dell esetében pedig 0,7 százalékos növekedést jelent. Az IBM ebben a szegmensben csak 12,4 százalékos részesedésével csak a harmadik helyet foglalhatja el, azonban ennek elérése 1,6 százalékos bővülést jelent.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés