Connect with us

technokrata

Új, norvég tulajdonos a Pannon GSM-ben

Dotkom

Új, norvég tulajdonos a Pannon GSM-ben

A Pannon GSM részvényeinek 23 százalékát birtokló finn Sonera eladta a magyar mobilszolgáltatóban lévő részesedését a norvég Telenor cégnek.

A Pannonban eddig 23,43 százalékos részesedéssel rendelkező Telenor összesen 310 millió eurót (266 millió dollár) fizetett a Pannon további 23 százalékáért. A Sonera az üzleten 220 millió eurót (190 millió dollár) nyert, ezt az összeget körülbelül 4,5 milliárd eurót (3,8 milliárd dollár) kitevő adósságállományának törlesztésére fordítja majd.

Finnország legnagyobb mobilszolgáltatója egyébként korábban bejelentette azt is, hogy meg kíván válni 38,6 millió Deutsche Telekom értékpapírjától is, méghozzá 800 millió euró (690 millió dollár) értékben. Ezt az összeget állítólag szintén kötelezettségeinek teljesítésére fordítana a Sonera. A szolgáltató jelenleg 10.500 embert foglalkoztat, ám tavaly ősszel bejelentette, hogy 1600 főt érintő munkaerő-leépítést tervez. Negatív irányba befolyásolta a céget a nyugat-európai UMTS licenc megvásárlásának borsos, 4 milliárd eurós költsége is.

A Pannon GSM-ben a Telenoron kívül a holland KPN Mobile, illetve a TeleDanmark cégek, valamint a magyar MediaTel Holding és a Pansource rendelkezik részesedéssel, ügyféltábora tavaly év végén meghaladta az 1,9 milliót.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle