Connect with us

technokrata

Az operációs rendszer lefagyása majdnem öt ember életébe került

Dotkom

Az operációs rendszer lefagyása majdnem öt ember életébe került

Egy számítógépes hiba miatt komoly bajba kerültek a fejünk felett keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronauták.

A nemzetközi űrállomás orosz gyártmányú állásszög és irányérzékelő rendszere, valamint az űrállomás helyzetét vezérlő négy amerikai gyártmányú giroszkóppal felszerelt eszköz közti kommunikációért felelős számítógépes rendszer összeomlott hétfő délután magyar idő szerint 3 órakor. Ezzel a napenergia gyűjtésére szolgáló panelek alkalmatlanná váltak megfelelő mennyiségű energia szolgáltatására, a hibás állásszög miatt. Ennek következtében ideiglenesen megszűnt a kapcsolat az állomás és a Föld között. Arra nem derült fény, hogy mi okozta a hibát.

A hiba megjelenése után 3 órával újra lehetővé vált az űrállomással való kommunikáció és az energiaellátás is visszaállt normális mértékre, így a fent levő legénység már nem volt kitéve életveszélynek. Egyébként a hibát okozó számítógép az oroszok által gyártott Zvezda szerviz modulban volt. Talán kicsit morbid, de a meghibásodott egység egy újraindítás után lépett újra működésbe.

A 2001. júliusában bekövetkezett hasonló számítógépes hiba oka akkor egy meghibásodott merevlemez volt, amely ráadásul már hosszú ideje tárolt adatokat. Elkerülendő a hasonló eseteket kicserélték az összes meghajtót olyanra, ami nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. A jelenlegi hibajelenség újbóli felbukkanásától úgy tűnik (egyelőre), csak az ima mentheti meg a legénységet…Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák