Connect with us

technokrata

Összefogás az Intel dominanciájának megdöntésére

Dotkom

Összefogás az Intel dominanciájának megdöntésére

Az Intel mindig is uralkodó volt a PC processzorok piacán, ennek megváltoztatására azonban az AMD új tervet vetett be.

Egy egyezség révén az AMD és a tajvani UMC közös gyárépítkezésbe kezdett Szingapúrban. A gyár 2005-ös megnyitása után 300 milliméteres szilíciumszeleteket (wafer) fog gyártani.

2 gyár 13 ellenében: ez a valóság. Az Intel dominanciáját az AMD képtelen megtörni (legalábbis ezen a téren). A második legnagyobb processzorgyártó már korábban is szállítási problémákkal küszködött, mert nem volt képes kielégíteni processzorai iránt támadt igényeket. A nagyobb gyártási kapacitás pedig amellett, hogy nagyobb mennyiségű chipet jelent, költségcsökkentő tényező is (például ha mindegyik gyár csak egy bizonyos processzortípussal foglalkozik).

Mindazonáltal eléggé kockázatos ebbe fektetni a tőkét: milliárdos nagyságrendű költségekkel jár egy gyár létrehozása, és csak évek múlva hozza be az árát. Ráadásul a piaci változások könnyen szükségtelenné tehetik több üzem létrehozását. Ezért fogott össze a két cég, csökkentendő a lehetséges bukás veszélyét.

Az AMD kis lemaradásban van a 300 milliméteres szilíciumszeletek gyártásában is, jelenleg csak 200 milliméteres wafereket használ (a nagyobb méretnek köszönhetően majdnem kétszer annyi chip lenne előállítható, alig nagyobb költséggel, mint kisebb szelet használatával). A gyártó viszont arra hivatkozik, hogy processzorai kisebbek riválisának termékeinél, ezért egyelőre nincs is szüksége a nagyobb méret alkalmazására.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle