Connect with us

Hirdetés

technokrata

A My Party féreg új variánsa terjed!

Dotkom

A My Party féreg új variánsa terjed!

Ugyan nemrég adtunk hírt a My Party nevű e-mail féreg megjelenéséről, de máris az újabb variáns terjedéséről vagyunk kénytelenek beszámolni.

A W32.Myparty.B@mm elődjéhez hasonlóan a Windows, illetve az Outlook Express címlistáiból szerzi meg azokat az e-mail címeket, amelyekre aztán – saját SMTP motorját használva – továbbítja magát az adott gép felhasználójának nevében. A levél tárgya a következő: ”new photos from my party!”, a levéltörzsben pedig az alábbi szöveg áll: ”My party… It was absolutely amazing! I have attached my web page with new photos! If you can please make color prints of my photos. Thanks!” Az elektronikus üzenethez csatolt file neve: www.myparty.yahoo.com.

Mivel az előző változat megjelenése óta arról is sikerült újabb információkat beszerezni, ezért most következzék először arról némi információ:

A W32.Myparty első variánsa, ha az adott komputeren a dátum 2002. NEM január 25 és 29 közötti, avagy a billentyűzetkiosztás orosz nyelvre van állítva, a következő helyre másolja magát:
C:/Recycled-F-–< véletlenszerű számok >–< véletlenszerű számok >
Ezek után kilép és be is fejezi tevékenységét. Egyéb esetben (ha más a dátum, illetve a billentyűzet nem oroszra van állítva) a My Party leellenőrzi saját file-nevét és kiterjesztését.

Ha kiterjesztése .com, a rendszer pedig Windows NT/2k/XP, a féreg létrehoz egy Regctrl.exe nevű állományt a C meghajtó gyökérkönyvtárában, Windows 9x és Me operációs rendszer esetében pedig ugyanezt az állományt a Recycled könyvtárba (azaz a Lomtárba) helyezi és onnan futtatja.

A Regctrl.exe lefuttatása után megkeresi az Outlook és Outlook Express levelezők címeket tartalmazó .dbx állományait, majd az itt talált összes címre továbbítja magát, ráadásul a felhasználó e-mail címét használva. Még itt sem áll le a My Party kártékony tevékenysége, ugyanis ha az áldozat gépen Windows NT/2k vagy XP operációs rendszer fut, még egy hátsó ajtóként működő programot is elhelyez a gépen (%Windows%/Start Menu/Programs/Startup/msstask.exe).

A trójai program a Windows újraindítása után lép működésbe. Csatlakozik a 209.151.250.170 IP címen elérhető weboldalhoz, amelyen keresztül a féreg készítője hozzáférést nyerhet az áldozat gépekhez. Végezetül küld egy értesítést a féreg saját készítőjének a napster@gala.net címre.

Ezzel szemben a MyParty.B variáns csak 2002. január 20-24 közötti dátum esetén hajtja végre magát, és a csatolt file neve is eltérő: myparty.photos.yahoo.com.

Eltávolításhoz Windows 9x rendszerek esetén ajánlott újraindítani a gépet Safe mode-ban, majd ki kell törölni a C:/Recyled/Regctrl.exe file-t, ezek után pedig egy vírusirtóval megkerestetni és eltávolíttatni az összes MyParty vírust, vagy Backdoor.MyParty trójai programot tartalmazó állományt. Windows NT/2k/XP esetén a Ctrl+Alt+Del billentyűk lenyomásával előbb be kell hozni a Task Managert, abban ki kell lőni a futó Msstasks.exe állományt és csak ezt követően kell megkerestetni a fertőzött állományokat, valamint a Regctrl.exe file-t.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés