Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vírusinvázió: ki van leginkább veszélyben?

Dotkom

Vírusinvázió: ki van leginkább veszélyben?

A tavalyi év a vírusok éve volt, idén még több támadásra lehet számítani (sajnos). Érdemes tehát odafigyelni az elmúlt időszakban felgyűlt tapasztalatokra és tanácsokra.

A világ legelső országa az Egyesült Államok a kezdeményezett cybertámadások terén (bár ha ezt kivetítjük az Internetet használók számára, akkor Izrael vezeti a listát). A technikai, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, valamint a média és energiaipari cégek sokkal veszélyeztetettebbek, minden egyes ilyen vállalat több mint 700 támadást kénytelen elkönyvelni hat hónap alatt. A korábbi időszakhoz képest cégek elleni internetes támadások közel 80 százalékban emelkedtek az utóbbi fél évet tekintve.

10 ezer Internet felhasználóra jutó számítógépes támadások számát tekintve a már fent említett Izrael vezet, sorban utána a következő országok jönnek: Hong Kong, Thaiföld, Dél Korea, Franciaország, Törökország, Malajzia, Lengyelország, Tajvan és Dánia. A legtöbb esetben sikerült lokalizálni a hacker tartózkodási helyét: a legtöbb hacker az USA-ból indított támadást (a teljes mennyiség harminc százalékát adva). Az Egyesült Államok utáni sorrend a következő: Dél Korea, Kína, Németország, Franciaország, Kanada, Tajvan, Nagy Britannia és Japán.

Az energiaszektorban tevékenykedő cégeket leginkább a Közel-Keletről éri támadás, míg a csúcstechnológiai és pénzügyi cégek legtöbbször ázsiai hackereknek esnek áldozatul. A Nimda férget leszámítva a szeptember 11-i események után egy héttel indult be igazán a vírusinvázió, novemberben tetőzött és decemberben lecsillapodott valamelyest.

Az 500 alkalmazottnál több embert foglalkoztató vállalatok 50 százalékkal több támadást voltak kénytelenek elszenvedni, mint a náluk kisebb cégek. A részvénytársaságok átlagosan kétszer annyit támadásnak voltak kitéve, mint a társas cégek és a nonprofit szervezetek. 39 százalékban pontos célpontja volt a támadásnak, derül ki a felmérésből.

A felmérés 25 ország közel 300 polgárára terjedt ki és 5,5 milliárdnyi logfile átnézése után 128 ezer támadást sikerült azonosítani a tavalyi év júliusa és decembere között.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés