Connect with us

technokrata

Vírusinvázió: ki van leginkább veszélyben?

Dotkom

Vírusinvázió: ki van leginkább veszélyben?

A tavalyi év a vírusok éve volt, idén még több támadásra lehet számítani (sajnos). Érdemes tehát odafigyelni az elmúlt időszakban felgyűlt tapasztalatokra és tanácsokra.

A világ legelső országa az Egyesült Államok a kezdeményezett cybertámadások terén (bár ha ezt kivetítjük az Internetet használók számára, akkor Izrael vezeti a listát). A technikai, pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó, valamint a média és energiaipari cégek sokkal veszélyeztetettebbek, minden egyes ilyen vállalat több mint 700 támadást kénytelen elkönyvelni hat hónap alatt. A korábbi időszakhoz képest cégek elleni internetes támadások közel 80 százalékban emelkedtek az utóbbi fél évet tekintve.

10 ezer Internet felhasználóra jutó számítógépes támadások számát tekintve a már fent említett Izrael vezet, sorban utána a következő országok jönnek: Hong Kong, Thaiföld, Dél Korea, Franciaország, Törökország, Malajzia, Lengyelország, Tajvan és Dánia. A legtöbb esetben sikerült lokalizálni a hacker tartózkodási helyét: a legtöbb hacker az USA-ból indított támadást (a teljes mennyiség harminc százalékát adva). Az Egyesült Államok utáni sorrend a következő: Dél Korea, Kína, Németország, Franciaország, Kanada, Tajvan, Nagy Britannia és Japán.

Az energiaszektorban tevékenykedő cégeket leginkább a Közel-Keletről éri támadás, míg a csúcstechnológiai és pénzügyi cégek legtöbbször ázsiai hackereknek esnek áldozatul. A Nimda férget leszámítva a szeptember 11-i események után egy héttel indult be igazán a vírusinvázió, novemberben tetőzött és decemberben lecsillapodott valamelyest.

Az 500 alkalmazottnál több embert foglalkoztató vállalatok 50 százalékkal több támadást voltak kénytelenek elszenvedni, mint a náluk kisebb cégek. A részvénytársaságok átlagosan kétszer annyit támadásnak voltak kitéve, mint a társas cégek és a nonprofit szervezetek. 39 százalékban pontos célpontja volt a támadásnak, derül ki a felmérésből.

A felmérés 25 ország közel 300 polgárára terjedt ki és 5,5 milliárdnyi logfile átnézése után 128 ezer támadást sikerült azonosítani a tavalyi év júliusa és decembere között.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek