Connect with us

Hirdetés

technokrata

Továbbra is piacvezető a Palm

Dotkom

Továbbra is piacvezető a Palm

A Canalys piackutató cég felmérése szerint a mobil eszközök európai piacán még mindig a Palmé az első hely – de már nem olyan biztos a pozíciója, mint korábban.

2001. utolsó negyedében az okostelefonokat, PDA-kat és kommunikátorokat magába foglaló mobil eszközök piaca Nyugat-Európában 19 százalékkal szűkült, noha az egész évet tekintve az összeladás 12 százalékkal volt magasabb a 2000-es événél. 34,1 százalékos részesedésével a Palm cég Európában (is) piacvezető, míg a Compaq az iPAQ tenyérgépeivel és 13,7 százalékos részesedésével a második helyre szorult.

A harmadik helyen ugyanakkor a Nokia áll, amely bár elsősorban mobiltelefonjairól ismert cég, ám e piacon is képviselteti magát kommunikátoraival, a 9110-essel és a 9210-essel. A finn gyártó az eladások 9,1 százalékát tudta megszerezni a múlt évben.

A Microsoft Pocket PC 2002 PDA operációs rendszert futtató Jornada tenyérgépek jó eladásainak köszönhetően a negyedik helyre tudott befutni a HP 8,8 százalékos részesedésével. A következő helyezéseket a Casio (5,4 százalék), illetve más gyártók, köztük a Motorola és a Sony kaparintotta meg. A Motorola a piac 5,3 százalékát tudta meghódítani, ami főként az Accompli 008-as PDA/mobiltelefon hibrid termék sikerének eredménye. Kelendő volt a Sony Clié tenyérgépek high-end, színes kijelzős változata is, e révén a gyártó 3,2 százalékos piaci részesedést tudott elérni.

Noha több mint 302 ezer eladott PDA-jával a Palm a piacvezető, 2000. negyedik negyedévéhez képest 33 százalékos csökkenést produkált szemben a második helyezett Compaqkal, amely 147 százalékos bővülést tudott megvalósítani (ez 121 ezer darab körüli eladásokat jelent). A Nokia 80 ezer darab körüli negyedik negyedéves értékesítései 34 százalékos visszaesést jelentenek a 2000-es év azonos időszakához képest, míg a HP 77 ezer darabos forgalma 87 százalékos gyarapodást mutat ugyancsak a tavalyelőtti időszakhoz viszonyítva. A Casio közel 48 ezer darab PDA-t adott el a negyedik negyedben, ez 55 százalékkal alacsonyabb az előző időszakban értékesítettnél, de a fennmaradó gyártók 255 ezer darab körüli darabszáma is 19 százalékkal kevesebb annál.

Az operációs rendszereket tekintve szintén a Palm áll az élen a PalmOS-el, amelynek részesedése a 2000. negyedik negyedéves 50,6 százalékról 43,3 százalékra csökkent. Második helyen a Windows CE áll (bár ez nem derül ki egyértelműen a felmérésből, de bizonyára az összes Microsoft PDA-oprendszert egybe számolták) 27,9 százalékos részesedéssel (86 százalékos növekedés), míg a többek között a Nokia kommunikátorokon is használt Symbian operációs rendszer már csak 14,1 százalékos részesedéssel bír, ami nem kevesebb, mint 40 százalékos visszaesést jelent 2000. végéhez képest. A fennmaradó 14,8 százalékos részt egyéb operációs rendszerek birtokolják, ezek részesedése azonban 34 százalékkal lett alacsonyabb a korábbi időszakhoz képest. Kiemelendő: piaci bővülést csak és kizárólag a Windows CE volt képes elérni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés