Connect with us

technokrata

Továbbra is piacvezető a Palm

Dotkom

Továbbra is piacvezető a Palm

A Canalys piackutató cég felmérése szerint a mobil eszközök európai piacán még mindig a Palmé az első hely – de már nem olyan biztos a pozíciója, mint korábban.

2001. utolsó negyedében az okostelefonokat, PDA-kat és kommunikátorokat magába foglaló mobil eszközök piaca Nyugat-Európában 19 százalékkal szűkült, noha az egész évet tekintve az összeladás 12 százalékkal volt magasabb a 2000-es événél. 34,1 százalékos részesedésével a Palm cég Európában (is) piacvezető, míg a Compaq az iPAQ tenyérgépeivel és 13,7 százalékos részesedésével a második helyre szorult.

A harmadik helyen ugyanakkor a Nokia áll, amely bár elsősorban mobiltelefonjairól ismert cég, ám e piacon is képviselteti magát kommunikátoraival, a 9110-essel és a 9210-essel. A finn gyártó az eladások 9,1 százalékát tudta megszerezni a múlt évben.

A Microsoft Pocket PC 2002 PDA operációs rendszert futtató Jornada tenyérgépek jó eladásainak köszönhetően a negyedik helyre tudott befutni a HP 8,8 százalékos részesedésével. A következő helyezéseket a Casio (5,4 százalék), illetve más gyártók, köztük a Motorola és a Sony kaparintotta meg. A Motorola a piac 5,3 százalékát tudta meghódítani, ami főként az Accompli 008-as PDA/mobiltelefon hibrid termék sikerének eredménye. Kelendő volt a Sony Clié tenyérgépek high-end, színes kijelzős változata is, e révén a gyártó 3,2 százalékos piaci részesedést tudott elérni.

Noha több mint 302 ezer eladott PDA-jával a Palm a piacvezető, 2000. negyedik negyedévéhez képest 33 százalékos csökkenést produkált szemben a második helyezett Compaqkal, amely 147 százalékos bővülést tudott megvalósítani (ez 121 ezer darab körüli eladásokat jelent). A Nokia 80 ezer darab körüli negyedik negyedéves értékesítései 34 százalékos visszaesést jelentenek a 2000-es év azonos időszakához képest, míg a HP 77 ezer darabos forgalma 87 százalékos gyarapodást mutat ugyancsak a tavalyelőtti időszakhoz viszonyítva. A Casio közel 48 ezer darab PDA-t adott el a negyedik negyedben, ez 55 százalékkal alacsonyabb az előző időszakban értékesítettnél, de a fennmaradó gyártók 255 ezer darab körüli darabszáma is 19 százalékkal kevesebb annál.

Az operációs rendszereket tekintve szintén a Palm áll az élen a PalmOS-el, amelynek részesedése a 2000. negyedik negyedéves 50,6 százalékról 43,3 százalékra csökkent. Második helyen a Windows CE áll (bár ez nem derül ki egyértelműen a felmérésből, de bizonyára az összes Microsoft PDA-oprendszert egybe számolták) 27,9 százalékos részesedéssel (86 százalékos növekedés), míg a többek között a Nokia kommunikátorokon is használt Symbian operációs rendszer már csak 14,1 százalékos részesedéssel bír, ami nem kevesebb, mint 40 százalékos visszaesést jelent 2000. végéhez képest. A fennmaradó 14,8 százalékos részt egyéb operációs rendszerek birtokolják, ezek részesedése azonban 34 százalékkal lett alacsonyabb a korábbi időszakhoz képest. Kiemelendő: piaci bővülést csak és kizárólag a Windows CE volt képes elérni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek