Connect with us

technokrata

Emberi betegségek: már otthon is könnyen kimutathatók

Dotkom

Emberi betegségek: már otthon is könnyen kimutathatók

AIDS teszt, vagy rákos megbetegedés? Bárki letesztelheti magát a saját otthonában, köszönhetően egy koppenhágai cégnek.

Egy dán, nanotechnológiai kutatásokat folytató cég, név szerint a Cantion olyan modulokat hozott létre, melyekkel akár 10 perc alatt megállapítható egy vérmintából, hogy az anthraxszal fertőzött-e. Hasonló egységekkel kimutatható az AIDS, a rák és sok más egyéb belső elváltozás is. A modul mindössze 50 dollárba kerül és egy Palm készülékbe illesztve annak képernyőjéről leolvasható az eredmény.

Az eddig laboratóriumi vizsgálatot igénylő eljárásokat most egy biochipre épülő technológia válthatja ki, amely nagy szolgálatot tehet olyan helyzetekben, amikor azonnal szükség van az eredményre vagy nem áll rendelkezésre jól felszerelt labor. Másik nagy előnye, hogy bárki megvásárolhatja és használhatja, akinek birtokában van egy, a modult fogadni képes PDA.

Nem mindenki örül azonban az újításnak: az eddig laborokban végzett tesztekért busás összegek ütötték a mintákat feldolgozó cégek markát, ez azonban elúszni látszik. Ha nem is az egyes emberek spórolnak majd ezzel a lehetőséggel, az orvosok mindenképp. Az 50 dolláros árral ugyanis nem tud egyik, hasonló szolgáltatást nyújtó cég sem versenyezni (többek közt a Motorola készít még ilyen minilaborokat), annak ellenére sem, hogy ezek a modulok csak egyszer használatosak.

A vérmintából az anthrax például úgy mutatható ki, hogy a baktérium hozzátapad az elfogó molekulához, ami meghajlít egy érzékelőt. Ez a mechanikai változás elektronikai ellenállás változással is jár, ami könnyedén kimutatható.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek