Connect with us

technokrata

Ericsson 2001. negyedik negyedéves jelentés

Dotkom

Ericsson 2001. negyedik negyedéves jelentés

Az Ericsson a teljes évre vonatkozóan pozitív pénzforgalmi mérlegről számolt be, és kiterjesztette vezető szerepét a GSM és GPRS rendszerek terén Észak-Amerikában.

A nettó eladások 58,5 milliárd svéd koronát tettek ki, ez 25%-os növekedést jelent 2001 harmadik negyedévéhez képest, illetve 15%-os csökkenést 2000 negyedik negyedévéhez képest. A korrigált üzemi eredmény -4,1 milliárd svéd korona volt, beleértve a megnövekedett latin-amerikai megrendelői hitelkockázatra tartalékolt 1,7 milliárd svéd koronás kockázati fedezetet, valamint a Sony Ericsson Mobile Communications-ban birtokolt részesedésből származó 0,7 milliárd svéd koronás veszteséget. A rendszerek üzletágának üzemi árrése fokozatosan 4%-ra növekedett, ez az adat nem tartalmazza a kiegészítő kockázati fedezeteket.

A működőtőke jelentős növelése révén 16,4 milliárd svéd koronás szilárd pénzforgalmi mérleget ért el az Ericsson, illetve a teljes évet tekintve pozitív pénzforgalmi mérleget tudott elérni. Az Ericsson Hatékonysági Programja a tervezettnek megfelelően folytatódott: a negyedik negyedévben 4,5 milliárd svéd koronás költségmegtakarítást értek el. Az alkalmazottak összlétszáma az év végén 85.200 volt, a program kezdetén, 2001. márciusában 107.300.

Kurt Hellström, az Ericsson elnök-vezérigazgatója az eredmények publikálása kapcsán elmondta: ”A következő generációs többszolgáltatásos hálózatok piacán továbbra is jelentős kereslet mutatkozik ENGINE megoldásunk iránt. Ugyanakkor a hagyományos áramkörkapcsolt üzlet tovább szűkül; különösen a Latin-Amerikában tapasztalható csökkenés érinti a vállalatot. A nyereségességnek az év további részében történő növelésére irányuló intézkedések már folyamatban vannak ezen a területen.

A változó mobilkészülék-piacon jelentős haladást értünk el, és az Ericsson azon néhány vállalat között pozícionálta magát, amely képes mobilkészülék-alaptechnológia szállítására. Több licenc-megállapodást kötöttünk más készülékszállítókkal. Ezen kívül a Sonyval létrehozott vegyes vállalatunk jó kezdésnek néz elébe: jelentősen alacsonyabb költségszerkezettel rendelkezik és a legfejlettebb GPRS telefonokat kínálja.

Pozíciónk most sokkal szilárdabb ahhoz, hogy tőkét kovácsoljunk piaci lehetőségeinkből és visszaállítsuk nyereségességünket 2002-ben. Bár a piac 2002. elején különösen sok feladatot állít majd elénk, fenntartjuk az egész évre nézve több mint 5%-os üzemi árrésre vonatkozó célkitűzésünket.”Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek