Connect with us

technokrata

Sebességváltás: gyorsul és olcsósodik notebook piac?

Dotkom

Sebességváltás: gyorsul és olcsósodik notebook piac?

Az éleződő verseny változásokra kényszeríti a notebook piacot: a gyártók szinte azonnal lecsapnak minden újdonságra.

Következő héten debütálnak az IBM új ThinkPad modelljei. A ThinkPad R sorozat már az új, 1,06 GHz-en működő mobil Celeron processzorokkal lesz felszerelve, az X sorozat viszont az alacsony fogyasztású Pentium III-M chip 866 MHz-es változatát fogja tartalmazni.

A nemrég bejelentett, ultraalacsony feszültségen működő 750 MHz-es Pentium III-M se marad notebook nélkül: a Toshiba Portege fantázianevű modelljeit nemsokára ezzel a processzorral lehet majd megvásárolni.

Az árak alacsonyan tartásában nagyban segít a 130 nanométeres gyártási eljárásra való átállás, emellett a mobil processzorok piaca (a PC ipar általános stagnálása ellenére is) növekszik. A 2000-es év harmadik negyedévében egy notebook átlagos eladási ára 2000 dollár körül mozgott, míg ez az érték 2001-re már 1800 dollárra csökkent. A legolcsóbb notebookok 1300-1500 dolláros ára egy év alatt szintén jelentősen esett: 2001. harmadik negyedévében már 1000-1100 dollárért is hozzá lehetett jutni egy ilyen kategóriájú modellhez.

A trenddel összhangban egy év alatt az összes PC eladásokból 22 százalékos részesedéssel rendelkező notebook piac 25 százalékra növekedett.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek