Connect with us

technokrata

Rekord eladások a Microsoftnál

Dotkom

Rekord eladások a Microsoftnál

A szoftveróriás legutóbbi negyedéve a jogi csatározások költségei ellenére is jól sikerült.

A Microsoft december 31-én zárult második pénzügyi negyedévében 2,28 milliárd dolláros, részvényenkénti 41 centes nyereségre tett szert, amely összeg magában foglalja az amerikai kormányzattal folytatott jogi harc 660 millió dolláros költségét is.

Ez utóbbit nem számítva a Microsoft nyeresége felülmúlja az elemzők 43 centes egy részvényre eső profit elérésére vonatkozó prognózisait is. Egy évvel korábban a szoftvergyár még 2,62 milliárd dolláros, részvényenkénti 47 centes profitot tudott kitermelni.

7,74 milliárd dollárt tett ki a vállalat forgalma, ami viszont 18 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti összeghez és rekordszintűnek számít a Microsoft történetében. Ez javarészt a Windows XP, az Xbox konzolgép, és az MSN szolgáltatások sikerének köszönhető.

A Microsoft közlése szerint több mint 17 millió darab OEM Windows XP licencet értékesített a termék október 25-ei bevezetése óta. (Viszonyításképp: a Windows 95-ből 19 millió darabot adtak el a megjelenést követő egy évben). Az OEM-eladások 300 százalékkal magasabbak a Windows 98-énál, és 200 százalékkal múlták felül a Windows Me azonos idő alatt nyújtott teljesítményét.

Remek fogadtatása volt a cég első konzolgépének, az Xboxnak is, amelyből november 15-i amerikai debütálása óta 1,5 millió darabot adott el a Microsoft az Egyesült Államokban. (A 300 dollárért kínált konzol minden egyes példányán a Microsoft körülbelül 100 dollárt veszít, amelyet a játékszoftverek és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokból kíván majd pótolni.)

A szoftveróriás 7,3-7,4 miliárdos forgalmat jósol az idén március 31-én záruló pénzügyi negyedévre, és 2,8-2,9 milliárd dolláros, azaz 50-51 centes részvényenkénti profit elérését tervezi.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák