Connect with us

technokrata

Várakozásoknak megfelelő Apple eredmények

Dotkom

Várakozásoknak megfelelő Apple eredmények

Az Apple Computer közzétette legutóbbi negyedévének eredményeit, amelyek az elemzők várakozásaival megegyezők, azonban a cég alulmúlta saját értékesítési terveit.

Az amerikai számítógépgyártó nyeresége 38 millió dollár, részvényenként 11 cent volt a december 29-én véget ért első pénzügyi negyedévben, 1,38 milliárd dolláros forgalom mellett. Ez jelentős javulást jelent az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, ugyanis akkor az Apple 195 millió dolláros -58 cent egy részvényenként- veszteséget produkált, és eladásai is csak épp csak felülmúlták az 1 milliárd dolláros határt.

A First Call által megkérdezett elemzők egyébként szintén 11 centes egy részvényre eső profitot prognosztizáltak az Apple-nek. Maga a gyártó is legalább 10 centes részvényekénti nyereség elérésére számított, ám 1,4 milliárd dolláros forgalmat jósolt magának, amit végül nem tudott tökéletesen teljesíteni.

A gyengébb eladásokat a gyártó az iMac gépek között fellépett hiánnyal, a termékcsalád korával, valamint azzal indokolta, hogy sok potenciális vásárló számított egy új modell megjelenésére (ez meg is történt), és nem vette meg a régi iMac-et.

Fred Anderson, a vállalat pénzügyi igazgatója egyébként elmondta, a nemrég bemutatott új, laposképernyős iMac iránt igen nagy az érdeklődés, a bevezetést követően vártnál többen rendelték meg az új modellt (a kereslet szintentartása végett egyébként fokozatosan, 3 hónap alatt fogják bevezetni az új iMac összes változatát a piacra).

Az iMac-ekből egyébként csak 294 ezer darabot adott el, ami 24 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti negyedben értékesített mennyiségnél. PowerBook noteszgépekből 57 ezer darab kelt el, ez 137 százalékkal több az egy évvel korábbi időszakénál, iBook-ból pedig 251 ezer darab fogyott, ami 85 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest, viszont 26 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévben értékesített darabszámnál. A PowerMac-ekből 248 ezer darabot adott el az Apple, ez 5 százalékos gyarapodást jelent, viszont az 1 évvel korábbi időszakhoz képest 15 százalékos visszaesés. Érdemes megemlíteni az Apple nem is oly régen piacra dobott hordozható digitális zenelejátszóját, az iPod-ot, amelyből 125 ezer darab fogyott.

Az Apple saját bolthálózata 48 millió dolláros forgalmat generált a cégnek, azonban még mindig veszteségesen (-8 millió dollár) üzemel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek