Connect with us

technokrata

Microsoft szoftverek a felsőoktatásban: bonyolult helyzet

Dotkom

Microsoft szoftverek a felsőoktatásban: bonyolult helyzet

Egyes, tegnap délután megjelent hírekkel ellentétben ugyan jár teljes verziójú Windows XP Pro operációs rendszer a Campus programban részt vevő, felsőoktatásban tanuló vagy oktató személyeknek, ám csak bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Mint ismeretes, a magyar kormány és a Microsoft között az Információs Magyarország Program keretében létrejött, évi 1 milliárd forintos költségű, 3 évre szóló Microsoft Campus Szerződés keretében a hazai állami, egyházi és alapítványi felsőoktatási intézményekben tanuló fiatalok, valamint az oktatók számára az oktatási intézményekben, illetve egy darab otthoni gépen Microsoft szoftverek legális használatát biztosítja (az oktatási intézmények egyéb személyzete otthon nem, csak munkahelyén jogosult erre).

A csak a fent említett jogosultak által igényelhető ingyenes licenc egy adatlap beküldésével évente megújítandó. Ha az oktató/hallgató elhagyja az intézményt, de a jogviszony még fennáll, a termékek továbbra is jogtisztán használhatók. A benne foglalt szoftverek az alábbiak:

– Microsoft Windows XP Professional Upgrade
– Microsoft Office XP Professional
– Microsoft FrontPage 2002
– Microsoft Visual Studio 6.0

Nos, és itt jön az érdekesség, hiszen mint látható, az egyéni telepítőkészletben az operációs rendszer csupán upgrade változat, míg a három alkalmazás teljes verziójú. A speciális jogi helyzetről megkeresésünkre Gaál Péter, a Microsoft Magyarország marketing igazgatója adott információkat. Tőle tudtuk meg, hogy a Microsoft világszerte upgrade verziójú operációs rendszert mellékel Campus csomagjaihoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy Magyarországon a Microsoft külön megállapodást kötött a kormánnyal, ebben pedig elismeri azt, hogy a 2001. november 31. előtt vásárolt PC-kre biztosított az operációs rendszer frissítési (upgrade) alapja, azaz kvázi legalizálja a hallgatók/oktatók gépein futó Microsoft operációs rendszereket.

A Microsoft jogilag tehát elismeri, hogy minden, a dátum előtt vásárolt géppel rendelkező, most felsőoktatásban részt vevő tanulónak és oktatónak biztosan legális Microsoft operációs rendszere van, gyakorlatilag tehát a cég minden tavaly november vége előtt vett géphez adott egy Windows 98, 98SE, Me, NT4 2000 Prot, sőt még egy XP Home-ot is, hiszen XP Prora kizárólag ezen operációs rendszerekről lehet frissíteni. A meglévő operációs rendszerek legalizációja azonban csak addig érvényes, amíg a szerződés hatályban van, azaz amíg a hallgató/oktató az oktatási intézményben tanul vagy dolgozik (nem mellékes az sem, hogy a kormány és a Microsoft közötti szerződés egyelőre csak 3 évre szól).

Az XP Pro Upgrade csomag egyébként ”csupasz” PC-kre is telepíthető, nem kéri az előző operációs rendszer lemezét, és feljogosít bármely azonos vagy alsóbb kategóriájú korábbi Microsoft operációs rendszer (például Windows 98, Me, NT4, 2000 Pro, XP Home) használatára is. Ez akkor jöhet jól, ha például a hallgató gépe nem alkalmas Windows XP futtatására.

Jelenleg tehát a következő feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy a hallgató/oktató jogosult legyen az operációs rendszer upgrade ingyenes használatára otthon és az intézményben:

– rendelkezzen 2001. november 31, azaz a Campus Szerződés aláírása előtt vásárolt PC-vel (OEM operációs rendszert a Microsoft új licencpolitikájának értelmében számítógép-főalkatrésszel – alaplap, processzor, memória, merevlemez, esetleg monitor – is lehet vásárolni, ezek valamelyikéről kell bizonyítania egy számlával a felhasználónak, hogy megvásárolta az előbbi dátum előtt, így az ingyenes licenchez gyakorlatilag elég kell legyen egy november 31. előtt vásárolt memóriamodulról szóló számla is, meglévő OEM vagy dobozos Windows tehát nem szükséges)

– hazai állami, egyházi és alapítványi felsőoktatási intézményben tanuljon vagy oktasson (a nem oktatási tevékenységet folytató dolgozók csak az intézményben használhatják az ingyenesen licencelt programokat)

Azonban, ha valaki nem tudja bizonyítani, hogy a fenti határidő előtt vásárolt számítógépet, vagy főalkatrészt – például azért, mert eddig nem is volt számítógépe, tegyük fel csak tavaly karácsonykor vásárolt egyet, ráadásul operációs rendszer nélkül, vagy nem Microsoft operációs rendszerrel -, az csak abban az esetben lesz jogosult annak használatára, ha fel tud mutatni minimum egy Windows 98-at. Ugyanakkor a Windows XP Pron kívüli három másik, teljes verziójú alkalmazás – Office XP Pro, a FrontPage 2002 és a Visual Studio 6 – használatára akkor is jogosult a Campus programban részt vevő személy, ha nem tud felmutatni sem november 31. előtt vásárolt PC-t (vagy főalkatrészt), sem pedig meglévő legális operációs rendszert.

Sokan bizonyára elgondolkodnak azon, hogy egyáltalán mivel lehet igazolni a vásárlást, és végül miért kellene bárkinek is megtartania az akár 2-3 éves, már nem garanciális számítógépének számláit (az utóbbi helyzet mondjuk az iskolákban nem, csak a magánszemélyeknél okozhat gondot)? És mi alapján feltételezi a Microsoft, hogy mindenki egy régebbi Windowsról akar áttérni egy újabb verzióra?

Mindenesetre, aki tehát ingyen akar XP-re frissíteni és felsőoktatási intézményben tanul vagy oktat, az már most kezdje el keresni vagy a tavaly november előtt vásárolt PC (tipp: vagy akár az olcsó memóriamodul) számláját, avagy meglévő Microsoft operációs rendszerének papírjait!Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák