Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ki találta fel az egeret?

Dotkom

Ki találta fel az egeret?

A Microsoft vajon honnan “szerezte” a gördítős egér ötletét? Jelentkező, sőt kártérítés (!) is van már! Egyértelmű válasz azonban nincs. Csak a gyanú…

Egy seattle-i bíróság az üzleti titkok hűtlen kezelésért 16,5 millió dollár kártérítést ítélt meg Fernando Falcon és Federico Gilligan feltalálóknak, akik 1993-ban bemutatták a gördítős (vagyis a képernyő tartalmának görgetését lehetővé tévő, extra görgős kezelőszervvel ellátott) egér tervét a KeyTronic-nak, a spokane-i (Washington) székhelyű elektronikai vállalatnak. A KeyTronic mellesleg akkoriban szerződött a Microsofttal billentyűzetek gyártására… Történt ugyanis, hogy – bár a prototípusok elkészültek, és a feltalálók a Keytronickal közösen tervezték az újfajta egér piacra dobását – a vállalat abban az időben 8 millió dolláros veszteségén próbált felülkerekedni a microsoftos megbízással.

A KeyTronic kutatási és fejlesztési igazgatója, Charles Fauble megígérte Falconnak és Gilligannek, hogy bemutatja az egér prototípusát a Microsoft fejlesztőinek egy üzleti találkozón. Ekkor látták a Falcon- és Gilligan-féle egeret utoljára.

A KeyTronic a prototípussal, a Microsoft a később IntelliMouse néven piacot robbantott egér ötletével nem tudott elszámolni, miután 1996-ban piacra dobta a gördítővel ellátott újfajta asztali rágcsálót.

Amit tudni lehet, az “csak” ennyi: a KeyTronic megkapta a 160 millió dolláros billentyűzet-megbízást, a Microsoft pedig 650 millió dollárt keresett a minden idők legnagyobb bevételét hozó egértípusnak a piacra dobásával…

Hogy mégis a KeyTronicot sújtották kártérítési kötelezettséggel, annak oka az újfajta egér microsoftos – később már kétségbe vont – bemutatása, illetve a prototípus eltűnése.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés