Connect with us

technokrata

Jó negyedéves, gyengébb éves eredmények az Intelnél

Dotkom

Jó negyedéves, gyengébb éves eredmények az Intelnél

A vártnál nagyobb forgalommal és nyereséggel zárta a tavalyi pénzügyi év negyedik negyedévét, a teljes évet tekintve azonban csökkenést ért el a chipgyártó óriás.

2001. negyedik negyedévében az Intel forgalma összesen 7 milliárd dollárt tett ki, nettó nyeresége pedig elérte az 504 millió dollárt, részvényenkénti 7 centet (az akvizíciós költségeket nem számítva a nettó nyereség 998 millió dollár, részvényenkénti 15 cent), míg az elemzők korábban egyöntetűen 11 centes egy részvényre eső nyereséget, és 6,84 milliárd dolláros forgalmat jósoltak a chipgyártónak.

A 2000-es év azonos időszakához képest az Intel forgalma 20 százalékkal csökkent, ekkor ugyanis 8,7 milliárd dolláros forgalmat eszközölt a gyártó. Nettó nyeresége 77 százalékot esett, azonban a piac nagyjából a tavalyi negyedik negyedév magasságában végre javulni kezdett.

Az egész 2001-es évet tekintve az Intel nyeresége 21 százalékkal, 26,5 milliárd dollárra csökkent 2000-hez képest, míg a nettó profit durván 88 százalékkal lett alacsonyabb a megelőző évhez, éves szinten 1,3 milliárd dollárt, 19 centes részvényenkénti eredményt tett ki.

Érdekesség, hogy az ázsiai – de még a kisebb területet magába foglaló ázsiai-csendes-óceáni régióban is – a gyártó tavaly több processzort értékesített, mint Észak-Amerikában, igaz ezen piacokon főként az Intel legolcsóbb termékét, a Celeron processzort vásárolják, nem pedig a nagyteljesítményű, ám elég drága Pentium 4-est. Tavaly a szokásosnál többet költött gyártóüzemeire az Intel, amely főként a 300 milliméteres ostyák, illetve a 0,13 mikronos chipgyártási technológiára való átállás miatt volt kívánatos.

Várakozások szerint az idei év első negyedévében az Intel 6,4-7 milliárd dolláros nyereséget lesz képes elérni, a bruttó árrés pedig minden valószínűség szerint 49-ről 51 százalékra fog emelkedni idén. Növekedésre számítanak a notebook- és szerverprocesszorok terén is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin