Connect with us

technokrata

Microsoft: a .NET vírus nem veszélyes

Dotkom

Microsoft: a .NET vírus nem veszélyes

A vírustámadásra itt a reakció. A probléma tulajdonképpen (ismét) elhanyagolható.

A Microsoft megint megvédte saját, s vele együtt .NET szolgáltatásának hírnevét is.

Az antivírus programokat készítő cégek szerdán bejelentették, hogy elterjedőben van egy új vírus, a W32.Donut, mely olyan futtatható file-okat fertőz, amelyeket a Microsoft WEB-es szolgáltatásához készítettek. A .NET szolgáltatások bemutatására a következő hónapokban kerül sor.

A Microsoft nyilatkozata szerint a W32.Donut túl apró ahhoz, hogy veszélyeztesse a .NET rendszer működését. Mint azt Tony Goodhew, a .NET termékmenedzsere elmondta: ”a W32.Donut nem egy .NET vírus. Ez egy egyszerű Windows vírus, mely a .NET file-okat fertőzi meg. A program nem vezérlőkódként fut a .NET rendszeren. Továbbá a W32.Donut nem használ ki és nem is keres biztonsági réseket a rendszerben.” Goodhew azt is tudatta, hogy a W32.Donut nagyon hasonlít egy bizonyos W32.Winux nevű vírushoz, amely 2000. márciusában látta meg a napvilágot.

A Symantec magasabb rangú fejlesztő menedzsere, Motoaki Yamamura szerint itt egy új vírusról van szó, még akkor is, ha csak egy kis része készült a .NET file-ok fertőzésére.

Rob Rosenberger, a VMyths.com szerkesztője azonban egyetért a Microsoft állásfoglalásával, szerinte itt egy teljesen átlagos és jelentéktelen vírusról van szó, és csak egy igen kis részét írták az MSIL-ben (Microsoft Intermediate Language).

A vírus a Windows 2000 és a Windows XP operációs rendszereken terjed, jelenleg a vírusirtó programok nem ismerik fel, azonban nemsokára elérhetők lesznek az új vírusdefiníciós file-ok, melyekkel a probléma megoldódik.

A Microsoft és az antivírus programok készítői egyetértettek abban, hogy a kockázat rendkívül kicsi, hiszen a .NET szoftver jelenleg még kevés gépen található meg, valamint a vírus nem szórja szét magát.

A .NET még el sem kezdte működését, és máris egy vírus gyengíti hírnevét. Mi lesz később?Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin