Connect with us

Hirdetés

technokrata

A .Net elleni első vírustámadás

Dotkom

A .Net elleni első vírustámadás

A víruskészítők ellenállhatatlan kihívásnak érezhették ezt az eddig még tiszta területet, ugyanis meglehetősen rövid idő alatt előrukkoltak az első MSIL alapú fájlokat fertőző vírussal.

Az első vírus ami az MSIL (Microsoft’s .Net Intermediate Language) alapú fájlokat támadja a W32.Donut néven kezd egyre nagyobb ismertséget szerezni írójának. Terjedési rendszere tradicionális, mondhatni régimódi, ugyanis fájlok másolása, majd megnyitása esetén fertőz. Kárt nem okoz, legalábbis a felhasználóknak. Azonban a Microsoft ezt nem mondhatja el magáról, lévén komoly biztonsági erőfeszítéseinek ellenére mégis feltűnt egy vírus a .Net rendszerben, méghozzá igen hamar.

A vírus egyetlen tevékenysége a terjedésen kívül, hogy minden tizedik további fertőzés után egy üzenettel lepi meg a számítógép előtt ülő gyanútlan felhasználót: “This cell has been infected by dotNET virus!”. Jó hírnek mondható, hogy a .Net-en található fájlok teljes mennyiségének csak kis részében használják fel az MSIL-t. A vírus továbbterjedése ezért meglehetősen korlátozott.

A vírusirtó szoftvereket gyártó cégek már szerdán kaptak kópiákat a vírusról, a megoldáson pedig egészen biztos, hogy ügyködnek. Ennek köszönhetően valamint, hogy a W32.Donut terjedési lehetőségei meglehetősen korlátozottak, valószínűleg a vírust hamar megfékezik.

A Microsoft nyilatkozata ebben a tárgyban egyelőre még várat magára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés