Connect with us

technokrata

Vigyázat, magyar nyelvű hoax terjed!

Dotkom

Vigyázat, magyar nyelvű hoax terjed!

Tavaly adtunk hírt egy windowsos állomány törlésére buzdító, megtévesztő e-mail terjedéséről, és íme most megérkezett a magyar nyelvű változat is.

Baráti levélnek álcázott, hamis információkat tartalmazó e-mail üzenet van terjedőben a magyar internetezők között. A hoax (megtévesztő információkat tartalmazó, a felhasználókat saját maga továbbítására ösztönző elektronikus levél) nem okoz semmilyen kárt a rendszerekben, csupán arra buzdítja a címzetteket, hogy a címlistájukban lévő minden ismerősüknek továbbítsák az üzenetet, ezzel abszolút feleslegesen terhelve a levelezőrendszereket, továbbá a rendszergazdák idegeit. (”Nemrégen kaptunk egy vírust E-mailen keresztül. A címeink között szerepeltek, ezért kérlek, hogy ellenőrízzétek a meghajtóitokat – nem szeretnénk felelősek lenni érte.[..]”)

A levél szerzője azt állítja, hogy egy olyan vírust találtak, amely a C:/Windows/Command könyvtárban ”sulfnbk.exe” név alatt rejtőzik, ezért ha ilyen állományt talál bárki a gépén, azt azonnal el kell távolítani. (részletesen ismertetik a levélben az állomány megkeresésének és eltávolításának módját) Ezek az információk természetesen HAMISAK. Maga a sulfnbk.exe a Windows9x operációs rendszerek (95/98/Me) részét képezi, és a sérült hosszú file-nevek helyreállításához szükséges (természetesen megeshet az is, hogy a file valóban vírusos egy eddig nem észlelt vírustámadás eredményeként, ekkor azonban a víruskereső program mindenképpen jelezni fogja ezt, nem kell tehát vaktában letörölgetni az állományt).

Ha valaki mégis letörölte volna a fenti állományt, annak hiánya igazából nem okoz túl nagy problémát, azonban pótlásánál néhány dologra oda kell figyelni. Létezik ugyanis egy W32Magistr@mm nevű féreg, amely tavaly év közepe tájékán ütötte fel fejét. Ez a kártékony program automatikusan képes továbbítani magát az Outlook címlistákban lévő címekre, egy csatolt sulfnbk.exe-vel egyetemben. Ez azonban nem a valódi, hanem valóban egy vírusos állomány, telepítése tehát nem javasolt (ezt a férget a vírusirtók minden bizonnyal már kapásból felismerik, feltéve, hogy nem 2-3 éves adatbázissal használják őket).

A helyreállítás helyes módja tehát az, ha a Windows telepítőlemezről helyezik vissza az eltávolított file-t. Erről egy részletes leírás található a Microsoft weboldalán, amelyet a lenti linken lehet elérni.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek