Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vigyázat, magyar nyelvű hoax terjed!

Dotkom

Vigyázat, magyar nyelvű hoax terjed!

Tavaly adtunk hírt egy windowsos állomány törlésére buzdító, megtévesztő e-mail terjedéséről, és íme most megérkezett a magyar nyelvű változat is.

Baráti levélnek álcázott, hamis információkat tartalmazó e-mail üzenet van terjedőben a magyar internetezők között. A hoax (megtévesztő információkat tartalmazó, a felhasználókat saját maga továbbítására ösztönző elektronikus levél) nem okoz semmilyen kárt a rendszerekben, csupán arra buzdítja a címzetteket, hogy a címlistájukban lévő minden ismerősüknek továbbítsák az üzenetet, ezzel abszolút feleslegesen terhelve a levelezőrendszereket, továbbá a rendszergazdák idegeit. (”Nemrégen kaptunk egy vírust E-mailen keresztül. A címeink között szerepeltek, ezért kérlek, hogy ellenőrízzétek a meghajtóitokat – nem szeretnénk felelősek lenni érte.[..]”)

A levél szerzője azt állítja, hogy egy olyan vírust találtak, amely a C:/Windows/Command könyvtárban ”sulfnbk.exe” név alatt rejtőzik, ezért ha ilyen állományt talál bárki a gépén, azt azonnal el kell távolítani. (részletesen ismertetik a levélben az állomány megkeresésének és eltávolításának módját) Ezek az információk természetesen HAMISAK. Maga a sulfnbk.exe a Windows9x operációs rendszerek (95/98/Me) részét képezi, és a sérült hosszú file-nevek helyreállításához szükséges (természetesen megeshet az is, hogy a file valóban vírusos egy eddig nem észlelt vírustámadás eredményeként, ekkor azonban a víruskereső program mindenképpen jelezni fogja ezt, nem kell tehát vaktában letörölgetni az állományt).

Ha valaki mégis letörölte volna a fenti állományt, annak hiánya igazából nem okoz túl nagy problémát, azonban pótlásánál néhány dologra oda kell figyelni. Létezik ugyanis egy W32Magistr@mm nevű féreg, amely tavaly év közepe tájékán ütötte fel fejét. Ez a kártékony program automatikusan képes továbbítani magát az Outlook címlistákban lévő címekre, egy csatolt sulfnbk.exe-vel egyetemben. Ez azonban nem a valódi, hanem valóban egy vírusos állomány, telepítése tehát nem javasolt (ezt a férget a vírusirtók minden bizonnyal már kapásból felismerik, feltéve, hogy nem 2-3 éves adatbázissal használják őket).

A helyreállítás helyes módja tehát az, ha a Windows telepítőlemezről helyezik vissza az eltávolított file-t. Erről egy részletes leírás található a Microsoft weboldalán, amelyet a lenti linken lehet elérni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés