Connect with us

technokrata

.tv domain – bonyodalmak forrása?

Dotkom

.tv domain – bonyodalmak forrása?

A .tv domain magántulajdonban van, azonban az érdekes név különböző szerződések útján országhoz is kötött. A szövevényes tulajdonosi rendszer így még akár bonyodalmakat is okozhat…

A VeriSign tulajdonába kerül a .tv csúcsszintű domain, miután 45 millió dollár ellenében megvásárolta a .tv Corporation Internationalt, a domain tulajdonosát. Mellesleg a VeriSign irányítja a .com, .net és .org végződésű domainnevek regisztrációját. Kevesen tudják, hogy ezek nem dedikált amerikai domainek, hiszen az USA-hoz tartozó domain a .us, Kanadáé pedig a .ca! Ide tartozik még az is, hogy az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers nemrég hét új, általános használatú (tehát nem országhoz kötött) csúcsszintű domaint (.museum, .biz, .info, .aero, .name, .coop, .pro) vezetett be.

A .tv domainnel azonban az a bökkenő, hogy – a televízió szóra utaló érdekes betű-összetétele mellett – országhoz kötött, a dél-csendes-óceáni sziget, Tuvalu nevét viseli, ugyanis az ország licencelte a .tv Corporationtől 50 millió dollárért. A VeriSign részévé váló cég tehát továbbra is fenntartja a .tv domaint Tuvalu kormánya részére, miközben általános domainként is használatos… Ez a tény a jövőben akár viták forrása is lehet.

Érdekességként említhető, hogy Magyarországon a legismertebb .tv domaint használó URL egy tévétársaság, a Fix TV weboldalaira vezet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek