Connect with us

Hirdetés

technokrata

Beépített vírus két file-cserélő programban is

Dotkom

Beépített vírus két file-cserélő programban is

Vigyázat! Két különböző file-cserélgető alkalmazásban is beépített, veszélyes trójai programokra bukkantak a szakértők.

A többek között vírusirtó programokat fejlesztő Symantec nemrég jelentette be, hogy a Grokster és Limewire nevű file-cserélgető programokban (pontosabban az ezekhez mellékelt, másik fél által fejlesztett reklámprogramokban) olyan féregprogramokat is elhelyeztek, amelyek személyes információkat – például felhasználói neveket és a hozzájuk tartozó jelszavakat – küldenek el titkon egy idegen webcímre.

A fent említett két alkalmazásokkal együtt egy ”Clicktilluwin” nevű reklámokat kezelő szoftver is feltelepül, ez azonban magában hordozza a ”W32.DIDer” nevű trójai programot, amely nemkívánatos hátsó ajtót nyit a Windows operációs rendszert futtató számítógépen. Ez a féreg egyébként még akkor is feltelepül a PC-re, ha a telepítéskor nem választja ki a felhasználó.

A Symantec jelenleg azt tanácsolja, hogy a fertőzött gépekről elsőként távolítsák el a két file-megosztó programot, továbbá a ”Clicktilluwin”-t, és ezek után futtassanak le egy vírusirtó programot, hogy megbizonyosodjanak afelől, hogy a megszüntették a veszélyforrást (ajánlott továbbá a gépről használt jelszavak megváltoztatása is).

Mindenesetre a Limewire szóvivője közölte, a napokban a vírusos reklámprogramot egy ”tiszta” változatra cserélték le. Kérdés persze, ezután ki fog megbízni a cégben. A konkurens Grokster nemsokára elérhetővé fog tenni egy programot, amely képes eltávolítani a férget a számítógépekről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés