Connect with us

technokrata

Tovább emelkedő memóriaárak – jobb, ha még most vásárolunk…

Dotkom

Tovább emelkedő memóriaárak – jobb, ha még most vásárolunk…

Az igen kedvező árfekvésű memóriachipek ára nagyot hullámvasutazott 2001-ben, s most felszálló ágba érkezett. Úgy látszik, nem is lesz egyhamar megállás.

A mélyre süllyedt chipárak majdnem két vállra fektették a Hynix memóriagyártó vállalatot. A recesszió a többiek felé való tapogatózásra sarkallta a céget, ennek köszönhetően tárgyalásokba kezdett a rivális Micron Technology-val. A Hynixnél úgy nyilatkoztak, hogy várhatóan még januárban megszületik a megegyezés a két cég között.

Átlagosan 30 százalékos áremelést jelentett be a Hynix kedden. Ezzel a döntésével nincsen egyedül, a Samsung is hasonló lépésre szánta el magát (mindazonáltal egyelőre nem közöltek részleteket ennek mértékéről). 2001 végén már kétszer emelték a memóriák árát a két cégnél. Az emelés bejelentésére mindkét cég részvényei emelkedésbe kezdtek: a Hynix 15 százalékos, a Samsung 10,4 százalékos növekedéssel zárt.

Az árak emelkedése azután indult meg, hogy a memóriachipek ára majdnem 90 százalékkal csökkent az árverseny következtében (ezzel elérve azt az állapotot, mikor is az előállítás költségei meghaladták az értékesítésből származó bevételeket). Mindazonáltal az emelések hatására még mindig veszteséges a memóriagyártás (még ha nem is akkora mértékben, mint korábban).Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek