Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fokozódó vírustámadások

Dotkom

Fokozódó vírustámadások

A mai napig egészen pontosan 58339 darab vírus illetve féreg keseríthette meg életünket, ebből csak ebben az évben 10 ezer ártó kis kódsor került ki az ügyeskedők keze alól, és ennek közel sincs vége…

Európában a legtöbb vírusjelentés a Hybrisről érkezett, második helyen a Badtrans áll, a dobogóra még a Sircam fért fel harmadikként. A Nimda és a CodeRed szintén felkerült a feketelistára, a ”legjobb” tíz közé. Az egész világot tekintve csak minimális mértékben mutatkozik eltérés az európai listától.

Ha a kínai asztrológiában lenne ilyen, akkor az idei év valószínűleg a férgek éve lenne, ugyanis a legtöbb vírustámadást az e-mailben terjedő férgek okozták a világon. Tavaly a Visual Basicben írt vírusok miatt fájhatott leginkábba feje a számítógép tulajdonosoknak, míg 1999 a makróvírusok éve volt.

Az idei második helyezett, a Badtrans volt ez év leggyorsabban terjedő férge: az első helyezett Hybris fertőzés tekintetében nem sokkal előzte meg ezt a vírust, pedig kettejük megjelenése között majdnem egy év telt el! A Kakworm nevű féreg pedig annak ellenére bekerült a legfertőzőbb 10 közé, hogy már két éve a ”piacon” van. Ez annak köszönhető, hogy a régi típusú víruskeresők nem érzékelik a levélben a Kakworm jelenlétét, ráadásul nincs is szükség dupla kattintásra aktiválódásához.

A vírustámadások ellen 100 százalékos védettséget lehetetlenség garantálni, de egy folyamatosan frissített adatbázissal rendelkező víruskereső programmal nagyban meg lehet növelni egy számítógép (hálózat) védelmét. A nap 24 órájában elérhető víruskutató központok (például a Symantec-é) azonnali elemzést kínálnak egy feltételezhetően új vírustámadás beérkezése esetén. A vírus-adatbázis frissüléséről érkező automatikus jelentés nagyban megkönnyítheti egy rendszer védettségének karbantarthatóságát.

A Symantec víruskutató központjában több mint 300 ember (Internet-biztonsággal, desktop- és hálózati menedzsmenttel foglalkozók) áll a világon bárhol a fertőzött számítógépek és tulajdonosaik segítségére.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés