Connect with us

Hirdetés

technokrata

Per a magyar szoftveriparban

Dotkom

Per a magyar szoftveriparban

Az már megszokottá vált, hogy külföldön egyre-másra perelik egymást a nagy hardver- és szoftvergyártó cégek. Másfél évvel ezelőtt egy hasonló eset indult, itt, Magyarországon.

Másfél éve kezdődött az első olyan per magyar szoftvergyártók között, amelynek tétje többmilliárd forintos piaci pozíciók megszerzése. Az egyik fél, a Graphisoft beperelte a CadLine-t, mely szükségesnek tartotta viszontkereseti kérelem benyújtását a Graphisofttal szemben.

A CadLine terméke, az ArchLINE hat éve van jelen a piacon. Amióta a szoftver továbbfejlesztett változata erős, jó alternatívát kínáló versenytársa lett az ArchiCAD-nek, a Graphisoft azt állítja, hogy az ArchLINE a korábban készült Bigraph szoftveren alapul.

A per másfél éve alatt a Graphisoft meg sem próbálta bizonyítani, hogy szerzője a Bigraph szoftvernek (gazdasági munkaközösségként – a Szerzői Jogi Szakértői Testület álláspontja szerint – nem is szerezhetett szerzői jogokat). Ezek a jogok a Bigraphot kifejlesztő magánszemélyeket illetik, melyek közül többen a CadLine tulajdonosai. Azt viszont Graphisoft a per során elismerte, hogy az ArchiCAD a Bigraph szoftveren alapul.

A CadLine hangsúlyozni kívánja, hogy a per során tett minden állítását hitelesen tudja igazolni. Dokumentumokkal tudja igazolni a Szerzői Jogi Szakértői Testület elfogultságát. Ugyancsak bizonyítani tudja, hogy a Graphisoft a per kezdete óta dokumentálhatóan visszaél felperesi pozíciójával, és ezzel kívánja befolyásolni a CadLine ügyfeleit.

A per tétje a szabad piac védelme, az új gondolatok, megoldások létjogosultsága. A magyar szoftveripar valódi fejlődését az jelenti, ha minél több új, a világpiacon versenyképes program születik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés