Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb windowsos vírus ütötte fel fejét

Dotkom

Újabb windowsos vírus ütötte fel fejét

Az elsőként ma megjelent Gokar vírus egyfajta ötvözete az e-mail, az IRC és az IIS webférgeknek.

A Gokar a Microsoft Outlook segítségével továbbítja magát, és akkor fertőzi meg a gépet, amikor a felhasználó megnyitja a kártékony töltetet tartalmazó levélmellékletet.

A fertőzött levél tárgyát egy meglehetősen hosszú listából választja ki véletlenszerűen, akárcsak a levél szövegét és a csatolt állomány nevét. (A csatolt állománynak .PIF, .SCR, .COM, .EXE vagy .BAT kiterjesztése lehet.) A féreg Visual Basic nyelven készült és az UPX programmal tömörítették.

A fertőzés elég könnyen diagnosztizálható, ha ugyanis a Windows könyvtárban megtalálható egy KAREN.EXE nevű állomány, a számítógépet minden bizonnyal megfertőzte a Gokar. (Ez egy rejtett attribútumú file, amely minden indításkor lefut.)

Ha a megfertőzött gép egy Microsoft IIS-t futtató webszerver, akkor a féreg módosítani fogja a rajta hostolt website kezdőlapját úgy, hogy az letöltésre kínál fel egy WEB.EXE állományt minden látogatónak. Ha Outlook levelező is van telepítve a számítógépre, akkor a Gokar az annak címlistájában lévő összes címre továbbítja magát.

A Gokar a mIRC chatkliens beállításait is módosítja, hogy a továbbiakban az IRC-n keresztül is tudjon terjedni. Lecseréli a mIRC chatkliens eredeti SCRIPT.INI állományát a sajátjára. Ez az új script engedélyezi számára a KAREN.EXE file elküldését minden, IRC csatornabeli partnernek.

Tanácsok a Gokar eltávolításához:

1. Töltsük le és futtassuk az alábbi REG állományt:
ftp://ftp.europe.f-secure.com/anti-virus/tools/gokardis.reg

2. Ezután indítsuk újra a számítógépet és a lehető legfrissebb vírusmintákat tartalmazó víruskeresővel vizsgájuk át az összes merevlemezt. Ha a kereső a Windows könyvtárban szereplő KAREN.EXE állományt jelzi, nyugodtan hagyjuk jóvá annak törlését.

3. Ha a Gokar féreg webszervert fertőzött meg, akkor törölni kell a WEB.EXE állományt a C:inetpubwwwroot könyvtárból és vissza kell nevezni a REDESI.HTM állományt DEFAULT.HTM-re.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés