Connect with us

technokrata

Rendőrkézen a Pentagon vírus készítői

Dotkom

Rendőrkézen a Pentagon vírus készítői

Az izraeli rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte a hónap elején megjelent károkozó féreg állítólagos készítőit.

A hírek szerint négy 15-16 év körüli izraeli tinédzsert gyanúsítanak az e-mailben, IRC-n és ICQ-n keresztül önmagát terjeszteni képes féreg elkészítésével. A ”Pentagone”, ”Goner” és ”Gone” néven elhíresült vírust Visual Basic-ben írták, és egy Gone.scr nevű állományban terjed (ami a leggyakrabban e-mailben érkezik).

A képernyőkímélőnek álcázott állomány lefuttatása után megkísérli lekapcsolni a számítógépen lévő vírusirtó programokat (megpróbálja letörölni ezeket), valamint továbbítja magát az Outlook címlistában szereplő összes címre. Ezenkívül, ha van mIRC program telepítve a számítógépre, ez alá egy backdoor programot telepít a féreg, amely lehetővé teszi, hogy a fertőzött gépről DoS-támadásokat (Denial of Service – elárasztásos támadás) intézzenek más, Internetre kapcsolt számítógépek ellen. Amennyiben az ICQ nevű azonnali üzenőprogram is megtalálható a számítógépen, a Goner ezen keresztül is megpróbálja továbbítani magát.

A vírus elsőként az Egyesült Államokban ütötte fel fejét múlt csütörtökön, de nagy számú fertőzésről adtak hírt Franciaországban és hazánkban is. A hatóságok a vírust tartalmazó e-mail törzsében lévő helyesírási hiba miatt gyanakodtak arra, hogy szerzője nem angol anyanyelvű személy. A vírus elkészítésével vádolt négy izraeli tinédzsert pénteken tartóztatták le, és előreláthatólag a mai napig, azaz hétfőig maradnak előzetes letartóztatásban. Ugyan a vizsgálatok még folyamatban vannak, de ha bebizonyosodik bűnösségük, a négy középiskolás akár 3-5 éves elzárással nézhet szembe.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin