Connect with us

technokrata

Elindult (?) a Kormányzati Portál

Dotkom

Elindult (?) a Kormányzati Portál

Bár ma délelőtt Dr. Stumpf István kancelláriaminiszter ünnepélyes keretek között megnyitotta a Kormányzati Portált, az jelenleg -állítólag túlterheltség miatt- nem elérhető.

A www.ekormanyzat.hu címen elérhető portál többek között három nagy állami nyilvántartást, a gépjármű-, a cég- és az ingatlan-nyilvántartás publikus adatait és több száz közigazgatási ügymenet részletes leírását.

A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága által szeptemberben meghirdetett közigazgatási pályázatok eredményeként hamarosan mintegy 30 további hivatal tesz fel majd a portálra újabb adatokat. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a tervek szerint 2002 végére a vállalkozások már a portálon keresztül intézhetik ÁFA-bevallásaikat, valamint próbaútra indul az elektronikus
közbeszerzés rendszere is.

A Cégkereső rovatban egy cég neve, cégjegyzékszáma vagy adószáma alapján lekérdezhető az adott vállalkozás formája, székhelye, tevékenysége, a cégjegyzés módja, továbbá hogy a társaság végelszámolási, csőd- vagy felszámolási eljárás alatt áll-e.

A Gépjárműkereső rovatból megtudható, létezik-e gépjármű az adott rendszámmal, körözés alatt áll-e, és hogy milyen színű, gyártmányú és típusú az autó. A forgalmi engedély számának megadásával az is kideríthető, összetartozik-e a gépkocsi rendszáma és forgalmi engedély száma.

Az Ingatlankereső az ingatlanok nyilvános adatait teszi elérhetővé a tulajdoni lapok első oldalának megjelenítésével (helyrajzi szám, postacím, térképszelvény száma, fekvés, szektor, terület nagysága, művelési ág, minőségi osztály, kataszteri tiszta jövedelem) a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ingatlan-nyilvántartása alapján.

Az Ügyleírás rovat 12 fontos élethelyzet (pl. születés, házasságkötés, elhalálozás, öröklés) köré csoportosítva több száz konkrét ügy intézéséhez szükséges tudnivalókat és az ezekre vonatkozó jogszabályokat tartalmazza. A honlapról megtudható az adott ügyben illetékes közigazgatási szerv neve, címe és egyéb elérhetősége, továbbá letölthetők az ügyintézéshez használatos űrlapok.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin