Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hiánygazdaság Amerikában – hova bújtak a processzorok?

Dotkom

Hiánygazdaság Amerikában – hova bújtak a processzorok?

Ha az árak felfelé mennek, jobban jár a gyártó. Miért van akkor mégis válság és hiány?

Az általános borúlátás ellenére a processzorok iránti kereslet a vártnál valamivel nagyobb – a gyártók reménykednek, hogy ez felhajtja az árakat és kimozdítja a chipgyártó ipart a válságból. Mind az AMD, mind az Intel szűkös készletekkel rendelkezik processzoraiból. Példának okáért a Pentium III és Pentium 4 szerverekbe szánt processzoraiból hiány mutatkozik a piacon, ráadásul az olcsóbb, asztali gépekbe szánt Pentium 4-esek is hiánycikknek számítanak néhány helyen. Ennek a trendnek volt előfutára a Dellnél 2 GHz-es processzorokból (illetve az erre a chipre épülő konfigurációkból) mutatkozó hiány. Az AMD Athlon processzorának leglább két verzióját árulta ki, ezekből szintén nagyon kevés van a piacon. Hasonló a helyzet a memóriák terén is, a DDR RAM ára a hónap eleje óta már a duplájára emelkedett.

Az alacsony készlet általában rossz hír a chipgyártóknak, most azonban üdvözítő jelként értékelik. A kínálatnál nagyobb kereslet miatt a cégek nincsenek annyira rászorítva az árcsökkentéses harcra és kiárusíthatják a régebbről fentmaradt, nem a csúcskategóriába tartozó készleteiket is. Ezek mellett jönnek az új processzorok is: az Intel Northwood nevű, 130 nanométeres (0,13 mikoronos), 512 KB cache-sel felszerelt Pentium 4-ese január első felében várható.

Mindazonáltal a processzorgyártó ipar még egyáltalán nem lábalt ki a válságból: az Intelnél a harmadik negyedévben elért 10 centes egy részvényre eső profit 9 centnyire zsugorodott a negyedik negyedévben. A konkurens AMD részvényenkénti 24 centes veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni (előrejelzéseik szerint).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés