Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az év vírusai: a Nimda a csúcson

Dotkom

Az év vírusai: a Nimda a csúcson

A vírusok 2001-es versenyét egyértelműen a Nimda nyerte. A szaporaság és a veszélyesség terén azonban a tízes toplista többi tagja se marad sokkal mögötte. Mi várható jövőre?!

A Sophos a napokban publikálta saját vírus toplistáját, amelynek első helyét a Nimda nevű e-mail féreg foglalhatta el. A listát a helpdeskes munkatársak által rögzített adatok alapján készítették fel, és a különböző számítógépes férgeket, illetve vírusokat egyaránt tartalmazza. Az idei évben a legtöbben (27,2 százalék) a szeptemberben feltűnt Nimda vírus eltávolítása iránt érdeklődtek, de előkelő helyet szerzett magának a Sircam is, amellyel a segítséget kérők 20,3 százaléka fertőződött meg.

A Nimda egyébként minden bizonnyal azért tudott minden más féregnél nagyobb mértékben elterjedni, mert ez a féreg képes volt automatikusan megfertőzni más számítógépeket. A második helyezett Sircam ezzel szemben csak akkor fejtette ki káros tevékenységét, ha az óvatlan felhasználó kettőt kattintva megnyitotta a férget hordozó elektronikus levelet, ugyanakkor akár bizalmas dokumentumokat is szétküldözgethetett a címlistában szereplő e-mail címekre.

Érdekesség, hogy bár néhány hónappal ezelőtt még számos szakértő is úgy vélte, hogy a Code Red lesz az év vírusa, addig ez a vírus be sem került a top tízes listába sem. A napokban ütötte fel fejét a Badtrans, amellyel a helpdeskkel kapcsolatba lépők komputereinek 1,8 százaléka fertőződött meg, míg az 1999-ben megjelent Kakworm féreg még mindig a hetedik legelterjedtebb vírus.

2002-re ráadásul még nagyobb vírustevékenységet jósol a Sophos. A jövő évben várhatóan még több e-mail féreg fog megjelenni, és ezek az állandó kapcsolatot biztosító ADSL és kábeltévés Internet-kapcsolatok térhódítása miatt egyre nagyobb veszélyt jelentenek. Maga a Sophos egyébként 11.160 új vírusra bukkant az idei évben.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés