Connect with us

technokrata

Nintendo 2001: jó eredményekre számít

Dotkom

Nintendo 2001: jó eredményekre számít

Főként Game Boy játékszoftvereinek népszerűsége miatt, valamint a konzolok főbb komponensei árcsökkenésének eredményeként a Nintendo jó éves eredményekre számít.

A világ második legnagyobb videójáték gyártója jelenleg úgy véli, hogy felül fogja múlni saját, májusban közzétett profit-előrejelzését. Ekkor a Nintendo még 244,2 millió dolláros (30 milliárd japán jenes) nettó profitot jósolt, ám ezt most valószínűleg 15 százalékkal lesz képes felülmúlni annak ellenére, hogy forgalma lehetséges, hogy elmarad a korábban jósolt 1,87 milliárd dollártól. A 2000/01-es pénzügyi év első felében a Nintendo 244 millió dolláros nettó nyereségre tett szert 1,55 milliárd dolláros forgalom mellett.

A várható jó eredményeket az ING Barings egyik fő elemzője szerint a Nintendo legújabb hordozható játékgépe, a Game Boy Advance játékszoftvereinek gyenge forgalmát ellensúlyozta a régi típushoz (Game Boy Color) kapható programok iránti továbbra is erős vásárlói igény. Különösen a ”Pokemon” sorozat teljesített jól Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. E játék fejlesztési költsége már rég megtérült, így maga a játék busás hasznot hoz a Nintendónak.

Jótékonyan hatott a gyártó eredményeire az elemzők szerint az is, hogy csökkent az LCD kijelzők, a félvezetők, illetve más olyan fő komponensek ára, amelyeket a Nintendo saját termékeiben felhasznál. Továbbá a japán jen gyengülése is erősítette a cég bevételeit, mivel bevételeinek 70 százalékát a Japánon kívüli piacokon teremti elő.

A szigetországban szinte közvetlenül a szeptember 11-i amerikai terrortámadások után került a boltokba a Nintendo legújabb konzolja, a GameCube. Ez a masina nem olyan ”grafikus erőmű”, mint a konkurens Playstation2 vagy az Xbox, de a gyártó korábbi modelleihez képest jelentős újításokat tartalmaz, ráadásul számos olyan játék csak e konzol, illetve a Game Boy alá lesz elérhető, amelyekért a gyerekek szinte megőrülnek. Ugyan Japánban is a vártnál kevesebb darabot tudott értékesíteni a Nintendo, de a minimális vásárlói érdeklődést akkor a terrorcselekmények keltette hangulat számlájára írták. Most vasárnap került bevezetésre a GameCube az amerikai piacra, mindössze három nappal a Microsoft Xbox debütálása után.

A Nintendo arra épít, hogy mivel 200 dolláros árával az ő konzolja a legolcsóbb jelenleg a piacon (a következő generációs készülékek között), ezért sok szülő az ő terméküket fogja megvásárolni csemetéjének. Az év végéig a Game Boy Advance-ból 21 millió darabot, a GameCube-ból pedig 4 millió darabot szeretne értékesíteni a gyártó.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle